Arbetsmarknadsutbildning

Yrkessvenska, Gävle


Lär dig svenska för det yrke där du vill jobba! Yrkessvenska på Lernia stärker din svenska inom ett specifikt yrkesområde så att du kan fullfölja en arbetsmarknadsutbildning eller praktik. Målet är att du snabbare ska kunna få jobb ett jobb som du är intresserad av.

Om utbildningen

Du kan gå utbildningen innan en anställning/utbildning (Del A) eller samtidigt som du går en arbetsmarknadsutbildning eller har praktik (Del B).

Fokus, i både del A och del B, är att du förbättrar dig på att skriva, läsa, tala och förstå svenska inom ditt yrke eller yrkesområde, helt anpassat efter dina behov.

För vem passar utbildningen?

Utbildningen är för dig som är nyanländ i Sverige eller har bott i Sverige en längre tid och behöver förbättra din svenska inom det yrkesområde du vill arbeta inom.

Del A: Förberedelse inför en arbetsmarknadsutbildning eller praktik

Utbildningen är på heltid på Lernia under cirka 3 månader och inleds med en bedömning av din språknivå. Du får också yrkes- och arbetslivsinformation. För dig som inte har planerad aktivitet efter utbildningen finns möjlighet till praktik. Efter utbildningen får du en rekommendation om du behöver mer yrkessvenska för att klara ett arbete eller utbildning inom yrkesområdet.

Del B: Yrkessvenska i kombination med arbetsmarknadsutbildning eller praktik.

Rikttid 3 månader.

Samtidigt som du studerar en arbetsmarknadsutbildning eller genomför en praktik kan du få yrkessvenska inom ditt yrkesområde. Utbildningen genomförs på den plats där du genomför din utbildning eller praktik och inleds med en bedömning av din språknivå. Du kan få yrkessvenska upp till 8 timmar per vecka. Planering av yrkessvenska görs tillsammans med kontaktpersonerna på din arbetsmarknadsutbildning eller på din praktikplats.

För vem

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller du som riskerar att bli arbetslös, och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningstiden är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Utbildningen tar normalt sett inte mer än sex månader. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Så söker du

När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du en arbetsförmedlare på din lokala Arbetsförmedling och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Efter utbildningen

Efter utbildningen har du en starkare svenska och har lärt dig ord och begrepp som är vanliga i just det yrke som du vill jobba inom.

Arbetsmarknadsutbildning på Lernia


Säker väg till jobb

Våra utbildningar är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden

Nära samarbete med näringslivet

Under utbildningen får du utveckla dina teoretiska kunskaper i praktiken

Rätt till aktivitetsstöd

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan


Kursfakta

Plats

Nygatan 41, Gävle

Utbildningstyp

Arbetsmarknadsutbildning

Utbildningslängd

3 månader

Nästa kursstart

Kontakta oss för information

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Kontakta oss för information

Bra att veta

  • När du går en arbetsmarknadsutbildning får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
  • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.
  • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Ansökan


Ansök nu!

För att söka en arbetsmarknadsutbildning behöver du ta kontakt med en handläggare på Arbetsförmedlingen. Du kan tipsa din handläggare om utbildningen du vill gå genom att klicka på knappen nedan.

Hjälp med ansökan?

Ditt för- och efternamn
Din e-postadress
Ditt telefonnummer

Vi hör av oss vardagar 8.00-16.30.

Tack för ditt meddelande!

Vi återkommer inom kort för att hjälpa dig med din ansökan. Vänliga hälsningar Lernia

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna