Skip to main content

VVS- och Sprinklermontör

Arbetsmarknadsutbildning


Visste du att VVS-montör har världens viktigaste jobb? Utan VVS fungerar inte samhället! Vill du jobba med världens viktigaste livsmedel – vatten. Tycker du dessutom om omväxling, problemlösning och att göra saker med händerna då är VVS rätt val!

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Rörmokare, VVS-montörer och sprinklermontörer behövs på arbetsmarknaden

Arbetsförmedlingens prognos visar att VVS-yrken ingår i den lista av jobb där det råder störst brist på arbetskraft. Branschen behöver runt 500 branschcertifierade VVS-montörer om året. Att gå vår arbetsmarknadsutbildning till VVS- och sprinklermontör är därför ett perfekt val för dig som vill jobba som till exempel rörmokare.

Lernia är godkänd som Förstklassig skola (www.vvsyn.se) vilket innebär att utbildningen uppfyller branschens krav.

Rörmokare och VVS-montör

I vår arbetsmarknadsutbildning till VVS-montör, eller rörmokare som det också kallas, lär du dig hur värme och vattensystemen i hus fungerar och hur allting hänger ihop. Du lär dig även att läsa ritningar, bocka rör, lösa problem och montera värmepannor, bland annat.

Sprinklermontör

Sprinklermontör arbetar med montering av sprinklerrör och system inom olika typer av verksamheter t ex industri, logistikcentraler, affärslokaler, sjukhus och andra offentliga lokaler. Du installerar även boendesprinkler i olika typer av boendemiljöer. Det rör sig i huvudsak om vattensprinkler men kan även vara system där skuminblandning sker.

Installationen utförs både i nyproduktion och i befintliga verksamheter under drift. Montage sker både med så kallade "prefabricerade system" och med system som sätts ihop på plats.

Utbildningens innehåll

Test- och bedömningsmodul (rikttid 3 veckor)

De första tre veckorna genomför du olika tester och intervjuer för att bedöma om yrket passar just dig.

Utbildningsinriktningar

Om du har rätt förutsättningar påbörjar du din utbildning med yrkesinriktning antingen mot VVS-montör (rikttid 60 veckor) eller Sprinklermontör (rikttid 15 veckor).

Genomförande

Utbildningen består av teoretiska och praktiska delar. Vi följer dig hela vägen genom teoretiska genomgångar och praktiska moment, både i Lernias lokaler och i arbetsplatsförlagt lärande, APL.

Under APL-perioden får du testa dina kunskaper praktiskt genom att praktisera hos företag i branschen. Det är ett bra tillfälle att lära känna arbetsgivare och skapa kontakter inför framtiden.

Efter fullföljd utbildning

Efter fullföljd utbildning får du intyg på genomgångna utbildningsmoduler samt i förekommande fall även certifikat.

För vem

Förkunskaper

Det är en fördel att du har ett intresse för utbildningen och yrket.

Yrkesinriktning VVS-montör/rörmokare

För att kunna avlägga branschprov efter avslutad lärlingsperiod krävs goda betyg i Matematik 1, Engelska 5 och Svenska 1 eller Svenska som andraspråk.

Branschen rekommenderar även körkortsbehörighet, minst B, samt god fysik då många arbetsmoment är tunga och kräver stor rörlighet.

Yrkesinriktning Sprinklermontör

Goda kunskaper i svenska språket samt grundskolematematik, meriterande om du har en bakgrund i byggbranschen eller annat teknisk yrke.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller riskerar att bli arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Längden på utbildningen är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Boka in dig på ett studiebesök

För att få gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du komma på studiebesök först. På studiebesöken får du chans att se hur skolan ser ut och ställa olika frågor till oss.

Så anmäler du dig till ett studiebesök

1. Leta upp den ort du vill studera en arbetsmarknadsutbildning på.

2. På varje flik med orter finns det en "Ansök"-knapp. Tryck på den.

3. Fyll i dina kontaktuppgifter och skriv gärna när du vill komma på studiebesök. Vi kontaktar dig så fort vi kan, men det kan ibland dröja några dagar.

4. Tryck på "Skicka"-knappen när du är klar.

5. Ta kontakt med oss om du inte förstår hur du ska göra eller om något krånglar. Välkommen!

Efter utbildningen

VVS-montör och rörmokare 

Vår arbetsmarknadsutbildning är yrkesförberedande och efteråt kan du söka lärlingsjobb som till exempel VVS-montör eller rörmokare. Deltagare med godkända gymnasiebetyg i matematik, svenska och engelska A-nivå samt fullgjort lärlingstid (ca 2 år) kan avlägga branschprov hos VVS-branschens yrkesnämnd för att bli branschcertifierad VVS-montör.

Sprinklermontör

Som utbildad sprinklermontör arbetar du med montering av sprinklerrör och system inom olika typer av verksamheter. Efter utbildningen till sprinklermontör kan du jobba inom allt från industri, logistikcentraler, affärslokaler, sjukhus till andra offentliga lokaler. Du kan även jobba som boendesprinkler i olika typer av boendemiljöer. Service och underhållsarbeten på befintliga sprinkleranläggningar kan även ingå i arbetet.

Vi söker dig som söker jobb

Rusta och matcha på Lernia

Stöd och matchning kan vara något för dig

Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen? Vi på Lernia Stöd & Matchning hjälper dig att hitta rätt jobb!

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


call-center-woman

Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan