Arbetsmarknadsutbildning
Validering bygg och anläggning, Växjö
Validering ger dig möjlighet att få kompetensbevis inom bygg och anläggning. Efter genomförd validering får du ett kompetensintyg inom den valda inriktningen, som specificerar dina nuvarande kunskaper.
Om utbildningen
Validering passar dig som vill arbeta inom bygg och anläggning men inte uppfyller (eller når upp till) alla kraven. Du har kanske inte läst på gymnasium? Du har kanske har läst en annan utbildning än Bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet? Du kommer kanske från ett annat land och saknar dokumentation?
Du har tidigare yrkeserfarenhet eller utbildning inom det aktuella yrkesområdet. Vi vill även kunna se att valideringen bidrar till att du snabbare kan få ett arbete.
Hur går valideringen till?
- Steg 1. Om du är ny i Sverige och/eller är arbetssökande med liten erfarenhet från byggbranschen börjar valideringen med en översiktlig kompetenskartläggning.
- Steg 2. Om du redan har god erfarenhet från byggbranschen går du direkt till steg 2 som innebär en fördjupad kompetenskartläggning.
- Steg 3. Kompetensbedömning för intyg. Sker både praktiskt och teoretiskt.
- Steg 4. Kompetensbedömning för bevis enligt Byggmodellen.
Hur lång tid tar valideringen?
Kompetenskartläggning (steg 1 och 2) tar 1-3 dagar. Kompetenskartläggning anpassad för dig som är nyanländ och inte har någon erfarenhet av yrket i Sverige kan ta lite längre tid än beräknat. Kompetensbedömning som leder till intyg eller bevis (steg 3 och 4) tar cirka 5-15 dagar.
Validering inom olika yrkesinriktningar
I utbildningen finns flera olika valideringsmöjligheter. På vissa orter kan du till exempel validera dig inom inriktningarna anläggnings- och vägarbetare, betongarbetare, golvläggare och plattsättare. Du hittar mer om vilka inriktningar du kan validera på vilken ort längre ner i listan över kursorter.
För vem
Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?
Du som är arbetslös, eller riskerar att bli arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.
Hur lång är utbildningen?
Längden på utbildningen är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.
Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.
Så söker du
När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du Arbetsförmedlingen och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.
Efter utbildningen
Efter genomförd validering får du ett kompetensintyg inom den valda inriktningen, som specificerar dina nuvarande kunskaper. Intyget omfattar också ett kompletteringsutlåtande som beskriver vad som krävs för full kvalifikation inom din aktuella inriktning. Om du klarar alla delar i valideringen, och därmed uppnår full kvalifikation, får du ett kompetensbevis enligt Byggmodellen.
Vi söker dig som söker jobb

Stöd och matchning kan vara något för dig
Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen? Vi på Lernia Stöd & Matchning hjälper dig att hitta rätt jobb!
Arbetsmarknadsutbildning på Lernia
Säker väg till jobb
Våra utbildningar är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden
Nära samarbete med näringslivet
Under utbildningen får du utveckla dina teoretiska kunskaper i praktiken
Rätt till aktivitetsstöd
Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan
Kursfakta
Plats
Kvarnvägen 10, Hus F, Växjö
Utbildningstyp
Arbetsmarknadsutbildning
Utbildningslängd
Varierande utbildningslängd
Nästa kursstart
Kursstart varje måndag
Senare kursstarter
Ansökningsperiod
Löpande ansökningar
Bra att veta
- I Växjö har vi inriktningarna träarbetare/snickare, murare, plattsättare och golvläggare.
- När du går en arbetsmarknadsutbildning får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
- Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.
- Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.