Träteknik

Arbetsmarknadsutbildning


Trä är ett levande material. Det kommer att vara en viktig resurs i framtiden när vi ser till hållbarhet och ekologiska skäl. Du som går utbildningen inom träteknik får stora möjligheter till ett jobb inom träindustrin. Till exempel kan du jobba som maskinoperatör, snickare eller operatör.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Du kan bli CNC-operatör, möbelsnickare eller montör

I vår arbetsmarknadsutbildning till trätekniker får du de kunskaper du behöver för att arbeta inom träindustrin och i slutändan som till exempel CNC-operatör, möbelsnickare eller montör. Vi har nära kontakt med branschen för att du ska få en bra utbildning. Vi följer branschens riktlinjer och krav.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår i de yrkesinriktade modulerna.
Behörighets-/certifieringsutbildning ingår i vissa av yrkesinriktningarna.

Börjar med en förberedande utbildning

Vi startar med en förberedande utbildning, då du får veta mer om yrket och utbildningen. Du får även göra tester för att visa dina kunskaper. Därefter har vi ett samtal kring om du kan och vill fortsätta på yrkesutbildningen. Då tar vi också fram en individuell plan för din utbildning, baserad på det du ska arbeta med inom träindustrin.

Teoretisk och praktisk utbildning

Utbildningen är både teoretisk och praktisk. En del av utbildningen genomförs ute på en arbetsplats. Det kallas för arbetsplatsförlagt lärande, APL. Du får också lära dig om jämställdhet i arbetslivet samt miljö och arbetsmiljö. Det kan också bli aktuellt för dig med en behörighetsutbildning.

För vem

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller riskerar att bli arbetslös och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Längden på utbildningen är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Boka in dig på ett studiebesök

För att få gå en arbetsmarknadsutbildning behöver du komma på studiebesök först. På studiebesöken får du chans att se hur skolan ser ut och ställa olika frågor till oss.

Så anmäler du dig till ett studiebesök

1. Leta upp den ort du vill studera en arbetsmarknadsutbildning på.

2. På varje flik med orter finns det en "Ansök"-knapp. Tryck på den.

3. Fyll i dina kontaktuppgifter och skriv gärna när du vill komma på studiebesök. Vi kontaktar dig så fort vi kan, men det kan ibland dröja några dagar.

4. Tryck på "Skicka"-knappen när du är klar.

5. Ta kontakt med oss om du inte förstår hur du ska göra eller om något krånglar. Välkommen!

Efter utbildningen

När du är färdigutbildad får du ett intyg. Om du har genomfört en behörighetsutbildning får du ett certifikat.

Efter arbetsmarknadsutbildningen kan du arbeta inom den trätekniska branschen som till exempel maskinoperatör, möbelsnickare, inredningssnickare, CNC-operatör eller montör. Exempel på arbetsplatser kan vara sågverk, hyvlerier, brädgårdar och byggvaruhandeln. Du kan också bli egenföretagare.

Vi söker dig som söker jobb

Rusta och matcha på Lernia

Stöd och matchning kan vara något för dig

Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen? Vi på Lernia Stöd & Matchning hjälper dig att hitta rätt jobb!

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För- och efternamn
Ditt telefonnummer
Din e-postadress
Studieort du vill läsa på eller distans
Meddelande