Arbetsmarknadsutbildning

Servering och drycker, Visby


Vill du ha ett jobb där du får möjlighet att göra ditt främsta för dina gäster? Efter avslutad utbildning får du möjlighet att arbeta med servering av mat och dryck på restauranger, såväl som på företag som säljer eller tillverkar drycker.

Om utbildningen

Utbildningen ger dig kunskaper om drycker, deras ursprung, egenskaper, karaktär samt användningsområde. Därtill får du lära dig om ansvarsfull alkoholhantering samt servering och merförsäljning. Du kommer utveckla förmågan av servering, utformning av dryckeslistor samt bedöma kvaliteten på olika drycker. 

Du får under tretton veckor en grundutbildning i servering, drycker, service och försäljning av drycker. Fyra veckor av praktik tillkommer utöver dessa. 

Ett urval av kurser du kommer läsa är:

  • Grundläggande kunskaper av drycker, provningsmetodik, sensorik samt produktinformation
  • Förståelse för måltidens helhet genom mat- och dryck i kombination
  • Ansvarsfull alkoholhantering, lagar och bestämmelser, alkoholmissbruk, alkoholhistoria och svensk alkoholpolitik
  • Servering av mat och dryck
  • Service och merförsäljning

Inga förkunskaper krävs då utbildningen ger de grundläggande kunskaper som behövs för att tillmötesgå arbetsmarknadens behov av utbildad personal, främst inom restaurang. Har du sedan tidigare erfarenhet av servering är utbildningen ett utmärkt tillfälle att fräscha upp eller fördjupa dina kunskaper ytterligare.

Utbildningen vänder sig till dig som gillar att arbeta med människor inom en bransch med många utvecklingsmöjligheter. Du brinner för göra ditt främsta för dina gäster!

För vem

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller du som riskerar att bli arbetslös, och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningstiden är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Utbildningen tar normalt sett inte mer än sex månader. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Så söker du

När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du en arbetsförmedlare på din lokala Arbetsförmedling och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning har du kunskaper om drycker, deras ursprung, egenskaper, karaktär samt användningsområde. Yrkesområden kan bland annat innefatta dryckeskunskap samt deras ursprung, egenskaper, karaktär och användningsområde. Du kommer även lära dig grunden i servering, utformning av dryckeslistor samt bedöma kvaliteten på olika drycker. 

Arbetsmarknadsutbildning på Lernia


Säker väg till jobb

Våra utbildningar är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden

Nära samarbete med näringslivet

Under utbildningen får du utveckla dina teoretiska kunskaper i praktiken

Rätt till aktivitetsstöd

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan


Kursfakta

Plats

Bredgatan 4, Visby

Utbildningstyp

Arbetsmarknadsutbildning

Utbildningslängd

13 veckor

Delar av innehåll i utbildningen: • Grundläggande kunskaper av drycker, provningsmetodik, sensorik samt produktinformation • Förståelse för måltidens helhet genom mat- och dryck i kombination • Ansvarsfull alkoholhantering, lagar och bestämmelser, alkoholmissbruk, alkoholhistoria och svensk alkoholpolitik • Servering av mat och dryck • Service och merförsäljning

Nästa kursstart

Kontakta oss för mer information

Senare kursstarter

Ansökningsperiod

Kontakta oss för information

Bra att veta

  • När du går en arbetsmarknadsutbildning får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
  • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.
  • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Ansökan


Ansök nu!

För att söka en arbetsmarknadsutbildning behöver du ta kontakt med en handläggare på Arbetsförmedlingen. Du kan tipsa din handläggare om utbildningen du vill gå genom att klicka på knappen nedan.

Hjälp med ansökan?

Ditt för- och efternamn
Din e-postadress
Ditt telefonnummer

Vi hör av oss vardagar 8.00-16.30.

Tack för ditt meddelande!

Vi återkommer inom kort för att hjälpa dig med din ansökan. Vänliga hälsningar Lernia

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna