Har du frågor? Kontakta gärna oss!

0771-650 600

(Vardagar 08.00-16.30)

Kundchatt

(Vardagar 08.30-16.00 (ej 12-13))

Support

Har du frågor? Kontakta gärna oss!

Support

(Vardagar 08.00-16.30)

Arbetsmarknadsutbildning

Restaurang och storhushåll


Denna utbildning ger dig stora möjligheter till och kompetens för ett jobb inom restaurang, storhushåll eller servering. Efter du har genomfört grundutbildningen kan du välja fördjupning inom kock, kallkök eller servering.

Om utbildningen

Utbildningen startar med en testmodul där du får veta mer om restaurangyrket och utbildningens upplägg. Under denna tid ser vi också över dina förkunskaper och förutsättningar. Kartläggningen blir sedan en grund för hur resten av utbildningstiden läggs upp.

Vi inleder med kursen "Restaurang grund". Efter att du har gått grundutbildningen kan du antingen gå ut i arbete eller fortsätta gå en fördjupande utbildning inom någon av inriktningarna kock, kallkök eller servering.

Teori blandas med praktiska moment under hela utbildningen. Du kommer också att vara ute på en arbetsplats (så kallat arbetsplatsförlagt lärande, APL) som är ett bra tillfälle för dig att prova på yrket och visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb efter utbildningen.

Utbildningens delar:

  • Testmodul, rikttid 3 veckor
  • Restaurang grund, 21 veckor inklusive APL (praktik)
  • Inriktning Kock/kallkök, 36 veckor inklusive APL (praktik)
  • Inriktning Servering, 6 veckor inklusive APL (praktik)

För vem

För vem passar utbildningen?

Utbildningen passar för dig som gillar att jobba med råvaror och laga mat för att glädja andra. Du ska vilja jobba inom restaurang, storhushåll, kafé, livsmedelsbutik eller servering. Du är social, kreativ och har ett brinnande intresse för mat och service.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller du som riskerar att bli arbetslös, och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningstiden är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Utbildningen tar normalt sett inte mer än sex månader. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Så söker du

När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du en arbetsförmedlare på din lokala Arbetsförmedling och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Efter utbildningen

Efter avslutad utbildning har du tillräckliga kunskaper för att arbeta inom restaurang och storhushåll. När du har genomgått grundutbildningen kan du arbeta som restaurang- och köksbiträde. Du kan också gå vidare till en fördjupad utbildning med inriktning kock/kallkök eller servering.

Inriktningen kock/kallkök leder till att du kan arbeta som kock inom restaurang, storkök och butiker.

Inriktningen servering leder till att du kan arbeta med serveringsuppgifter inom à la carte, lunchservering och catering.


Arbetsmarknadsutbildning på Lernia


Säker väg till jobb

Våra utbildningar är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden

Nära samarbete med näringslivet

Under utbildningen får du utveckla dina teoretiska kunskaper i praktiken

Rätt till aktivitetsstöd

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan


Välj kursort

  • Visby


    • Bredgatan 4
    • Nästa kursstart: Kontinuerligt. Vi har gruppstarter.
    • Längd: Varierande beroende på inriktning
    KURSFAKTA

    Restaurang och storhushåll, Visby

    Utbildningstyp

    Arbetsmarknadsutbildning

    Utbildningslängd

    Varierande beroende på inriktning

    Utbildningen innefattar bland annat: Testmodul • Information om utbildningen och yrket • Studiebesök på branschföretag • Test och kartläggning Restaurang grund • Hygienkunskap • Livsmedels- och näringskunskap • Måltids- och branschkunskap • Service och bemötande • Ergonomi • Arbetsplatsförlagt lärande, APL Inriktning Kock/kallkök • Mat och dryck i kombination • Matlagning 1, 2, 3, 4 • Arbetsplatsförlagt lärande, APL Inriktning Servering • Dryckeskunskap, varma/kalla drycker, baristakunskap samt ansvarsfull alkoholhantering • Serveringskunskap, arrangemang, frukost och bufféservering • Servering 1,2 samt specialisering • Arbetsplatsförlagt lärande, APL

    Plats

    Bredgatan 4, Visby

    Nästa kursstart

    Kontinuerligt. Vi har gruppstarter.

    Ansökningsperiod

    Kontinuerlig ansökan

    Senare kursstarter

    Bra att veta

    • När du går en arbetsmarknadsutbildning får du aktivitetsstöd eller utvecklingsersättning.
    • Beroende på vad som gäller för din utbildning får du betyg, intyg, kompetensbevis eller certifikat.
    • Under utbildningen har du tillgång till litteratur och eventuella skyddskläder.

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 600 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Din epostadress
Ditt telefonnummer
Meddelande

Dela gärna