Arbetsmarknadsutbildning

Flygplatsutbildning


Att arbeta på flygplats är att vara del i något större och där allt måste fungera för att det ska bli en helhet. Idag arbetar ca 20 000 personer ute på flygplatsen men inom 25 år beräknas runt 50 000 att jobba där. Tillsammans med rekryterande företag startar Lernia och Arbetsförmedlingen en Flygplatsutbildning med olika yrkesinriktning.

Här finns utbildningen

Om utbildningen

Du kan välja på följande inriktningar:

  • Kabinpersonal – servar med mat och dryck under resan och ser till att säkerhetsrutinerna följs om något skulle hända under flygningen.
  • Incheckningspersonal – ser till att bagage inte väger mer än det ska, kontrollerar pass, visum och biljett samt önskar passageraren en trevlig resa
  • Säkerhetskontrollant – kontrollerar passagerare och handbagage så det inte finns några farliga eller otillåtna föremål.
  • Kundservicemedarbetare – hjälper till med praktiska frågor, t.ex. att förklara var långtidsparkeringen ligger och att visa vilken incheckningsdisk som gäller för vilka flygbolag.
  • Godshanterare och ramptekniker – lastar bagage, mat, dryck och andra varor, genomför mindre tekniska kontroller på planet eller i kringområdet.

Utbildningen startar med en förberedande utbildning på två veckor. Du får information om utbildningen och en introduktion till arbete på flygplats. Vi gör en bedömning och kartläggning av dina förkunskaper och förutsättningar för yrkesutbildningen och yrkesverksamhet inom området. Vi planerar också för vilken inriktning din utbildning ska ha.
Därefter går du grundutbildningen under tre veckor och sedan den utbildningsinriktning som ligger i din plan. Utbildningen genomförs som en blandning av löpande lärarledda lektioner, individuella studier med handledning samt coachning och kartläggning individuellt och i grupp.

Informationsmöte, intervju och urval

När en eller flera arbetsgivare har ett konkret anställningsbehov, kallar Lernia och Arbetsförmedlingen till ett informationsmöte för intresserade sökande. På mötet får man veta mer om aktuella arbetsgivare, vilken profil man söker, arbetsuppgifter, eventuella andra krav samt utbildningens innehåll och upplägg. Intervju och urval kan förekomma direkt efter ett informationstillfälle och utbildningen beräknas starta inom 6 veckor efter detta.

För vem

För vem passar utbildningen?

För att passa för utbildningen bör du så klart ha ett intresse av att arbeta på en flygplats. Det finns dock vissa generella krav för att du ska få gå utbildningen:

  • Du måste klara en säkerhetskontroll i Polisens belastningsregister.
  • Du måste kunna kommunicera väl på både svenska och engelska.
  • Du måste kunna ta dig till och från Arlanda oavsett tid på dygnet.
  • Du är serviceinriktad och trivs i en miljö med många människor runtomkring dig.

Det kan också finnas vissa specifika krav som ställs kopplat till respektive yrkesinriktning.

Vem får gå en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller du som riskerar att bli arbetslös, och är inskriven som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen får söka en arbetsmarknadsutbildning. Du ska även ha fyllt 25, men i vissa fall kan du som är yngre också få gå.

Hur lång är utbildningen?

Utbildningstiden är individuell och beror på dina förkunskaper och vilken typ av utbildning du går. Valideringar tar normalt betydligt kortare tid.

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd som betalas ut av Försäkringskassan. På Arbetsförmedlingens webbplats kan du få mer information om aktivitetsstöd.

Så söker du

När du hittat en utbildning du vill gå kontaktar du Arbetsförmedlingen och berättar om kursen. Det är alltid arbetsförmedlaren som avgör vem som får gå en arbetsmarknadsutbildning.

Efter utbildningen

Efter genomgången utbildning har du fått kunskaper anpassade för flygplatsverksamhet så att du direkt kan få anställning inom området.

Vi söker dig som söker jobb

Stöd och matchning kan vara något för dig

Är du arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen? Vi på Lernia Stöd & Matchning hjälper dig att hitta rätt jobb!

Arbetsmarknadsutbildning på Lernia


Säker väg till jobb

Våra utbildningar är anpassade efter de behov som finns på arbetsmarknaden

Nära samarbete med näringslivet

Under utbildningen får du utveckla dina teoretiska kunskaper i praktiken

Rätt till aktivitetsstöd

Utbildningen är kostnadsfri och ger dig rätt till aktivitetsstöd från Försäkringskassan

Har du frågor? Kontakta gärna oss!


Ring oss gärna på 0771-650 650 eller kontakta oss nedan

För och efternamn
Ditt telefonnummer
Studieort du vill läsa på
Din epostadress
Utbildningstyp (t.ex. Komvux)
Meddelande

Dela gärna