Produktionstekniker livsmedel, Distans

Yrkeshögskoleutbildning

Det är en eftergymnasial utbildningsform som är framtagen tillsammans med arbetsgivarna. 9 av 10 får jobb efter sin yrkeshögskoleutbildning.

Nästa kursstart

ÖVRIG PRAKTISK INFORMATION

Passar du som Produktionstekniker? Gör vårt test och se om yrkesrollen är något för dig.

Vill du jobba med modern teknik i kombination med livsmedelsproduktion? Har du grundläggande kunskaper inom el och gillar du att ha en överblick för att kunna förebygga problem? Då är vår nya utbildning till produktionstekniker inom livsmedel kanske något för dig!

Vad leder utbildningen till?

Efter utbildningen kan du jobba som produktionstekniker, maskinoperatör eller liknande. Du kommer att ha lärt dig arbetsmiljöregler och processer för en driftsäker livsmedelsproduktion. Du kommer också att ha fått kompetenser för att med ett livsmedelssäkert fokus säkerställa att all råvaruhantering och produktion följer givna riktlinjer.

För vem passar utbildningen?

Det här är utbildningen för dig som gillar att jobba i team där alla har sin roll och där du får visa vad du går för. Du gillar att lösa problem och fokuserar på allt från effektivisering av maskiner och processer till nya sätt att arbeta. Det är därför en fördel att du är intresserad av såväl människor som teknik.

Hur går utbildningen till?

Utbildningen sker på distans. Den kombinerar teoretiska kurser med praktiska färdigheter. Under hela utbildningstiden kommer totalt 12 dagar fördelade på fyra tillfällen (tre dagar varje gång) att vara på plats i Kalmar för lärarledd utbildning. På platsträffarna sker föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar och eventuellt tentamen. Vi anser att träffarna är nödvändiga för helheten, de för studierna framåt och de innehåller en del obligatoriska moment. Kostnader för resor och uppehälle får du som studerande själv bekosta. Kursen LIA (lärande i arbete) utför du på en arbetsplats.

Att studera på distans är en annorlunda utbildningsform jämfört med traditionell undervisning. Distansstudier innebär stor frihet men också stort ansvar. Du ansvarar själv för din studietid och det är upp till dig själv att hålla disciplin i studierna. Du får själv välja när du ska studera men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv.

Vilka förkunskaper krävs?

1. Behörighet för yrkeshögskolestudier

Läs mer om behörighet för yrkeshögskolestudier hos Myndigheten för Yrkeshögskolan

2. Särskilda förkunskaper
Lägst betyget E (Godkänd eller 3) från gymnasieskolans kurser:
- Matematik 1a/1b/1c (Matematik A)
- Engelska 5 (Engelska A)
- Naturkunskap 1a1+1a2/1b eller Fysik 1 + Kemi 1 + Biologi 1 eller Teknik 1 (Naturkunskap A
eller Fysik A + Kemi A + Biologi A)
- Praktisk ellära* eller Underhåll och driftsäkerhet (Ellära A + Växelström trefas + Elkvalitet eller Underhåll B + C)
Eller motsvarande kunskaper.

*Saknar du förkunskaperna i Praktisk ellära som krävs för utbildningen?
Om du saknar betyg i Praktiskt ellära eller har motsvarande kunskaper inhämtade på annat håll kan du helt gratis läsa vår preparandkurs. För att få tillgång till den ska du skicka ett mail till med följande information:

- Ditt ansökningsnummer (se info nedan)
- Ditt personnnummer
- Ditt namn

Ditt ansökningsnummer får du när du påbörjat en ansökan via ansökan-knappen ovan. Du behöver inte lämna in ansökan för att få detta så det räcker att du påbörjar en ansökan. Du får sedan ett svar på ditt mail med mer information om hur preparandkursen går till.

Samarbetsföretag

AB Åbro Bryggeri, Findus, Guldfågeln, KLS Ugglarps, Orkla Foods samt Lernia Bemanning

Varför välja Lernia?

Öppna/Stäng
  • 9 av 10 får jobb direkt efter examen
  • Skräddarsydda utbildningar i nära samarbete med arbetslivet
  • 1/3 av utbildningstiden är företagsförlagd
Delkurser som ingår i utbildningen

Arbetsmiljö och miljökunskap

10 poäng

Automation inom livsmedelsproduktion

25 poäng

Fysik/Kemi inom livsmedelsproduktion

10 poäng

Kommunikation och handledning

20 poäng

LIA 1 - tillämpad produktionsteknik

15 poäng

LIA 2 - tillämpad produktionsteknik

45 poäng

Livsmedelsteknik och livsmedelshygien

25 poäng

Metodförbättringar/Ständiga förbättringar/PSGA/DFA

15 poäng

Produktionseffektivitet och optimerad livsmedelsproduktion

25 poäng

Underhållsteknik/operatörsunderhåll

10 poäng

Summa: 200 poäng

Till ansökan Ansökan stängde 2017-05-15

Senast uppdaterad: 2017-02-16

1Ansök

Klicka här för att ansöka till utbildningen Produktionstekniker livsmedel

För att din ansökan till Produktionstekniker livsmedel ska kunna behandlas behöver du skicka in följande i originalkopia:

- Gymnasiebetyg

Vänligen observera att Lernia Yrkeshögskola inte kan hämta betyg från betygsdatabasen antagning.se och att en skärmdump/kopia därifrån inte kommer att godkännas som giltig betygshandling. Du ansvarar själv för att samtliga handlingar som efterfrågas kommer in via vårt antagningssystem i originalkopia.

Vid frågor är du välkommen att kontakta Kundservice

2Lernia bedömer din behörighet

Efter att din ansökan har kommit in så granskar vi de betyg, intyg och dokument som du har bifogat. Vi gör en bedömning om du har den behörighet som krävs för utbildningen. Är du behörig går du vidare till urvalsprocessen. Saknas något i din ansökan meddelar vi dig via systemet och uppmuntrar dig att komplettera din ansökan. Uppfyller du inte förkunskapskraven och därmed anses obehörig får du meddelande om detta i systemet så fort vi granskat din ansökan.

3Urval

Om det är fler behöriga sökande än vad vi har platser på utbildningen så genomförs ett urval. För utbildningen till Produktionstekniker livsmedel består urvalsprocessen av:

Meriterande yrkeslivserfarenhet inom livsmedels eller industriell produktion. Maxpoängen är 100 poäng. 0-23 månader relevant yrkeserfarenhet = 25 poäng, 24-35 månader relevant yrkeserfarenhet = 75 poäng, 36- månaders relevant yrkeserfarenhet = 100 poäng.

De med sammanlagt bäst resultat efter genomfört urval blir erbjudna en plats på utbildningen. Resterande behöriga sökande blir placerade på reservplats baserat på urvalspoäng. 

4Antagning

Antagningsbesked skickas ut i ansökningssystemet www.yh-antagning.se och du ombeds tacka ja eller nej till din plats inom tio dagar efter att du fått beskedet. För kursstarter hösten 2017 kommer antagningsbekeden att skickas ut den 21 juni 2017.

Hamnar du som reserv får du en uppdatering om vilken reservplats du har så snart någon tackat nej till sin ordinarie plats. Du kan antas till en utbildning även efter att kursstarten har passerat, så håll koll på din plats genom att logga in på yh-antagning.se

Om utbildningen

Öppna/stäng

Vad leder utbildningen till?

Efter utbildningen kan du jobba som produktionstekniker, maskinoperatör eller liknande. Du kommer att ha lärt dig arbetsmiljöregler och processer för en driftsäker livsmedelsproduktion. Du kommer också att ha fått kompetenser för att med ett livsmedelssäkert fokus säkerställa att all råvaruhantering och produktion följer givna riktlinjer.

För vem passar utbildningen?

Det här är utbildningen för dig som gillar att jobba i team där alla har sin roll och där du får visa vad du går för. Du gillar att lösa problem och fokuserar på allt från effektivisering av maskiner och processer till nya sätt att arbeta. Det är därför en fördel att du är intresserad av såväl människor som teknik.

Hur går utbildningen till?

Utbildningen sker på distans. Den kombinerar teoretiska kurser med praktiska färdigheter. Under hela utbildningstiden kommer totalt 12 dagar fördelade på fyra tillfällen (tre dagar varje gång) att vara på plats i Kalmar för lärarledd utbildning. På platsträffarna sker föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar och eventuellt tentamen. Vi anser att träffarna är nödvändiga för helheten, de för studierna framåt och de innehåller en del obligatoriska moment. Kostnader för resor och uppehälle får du som studerande själv bekosta. Kursen LIA (lärande i arbete) utför du på en arbetsplats.

Att studera på distans är en annorlunda utbildningsform jämfört med traditionell undervisning. Distansstudier innebär stor frihet men också stort ansvar. Du ansvarar själv för din studietid och det är upp till dig själv att hålla disciplin i studierna. Du får själv välja när du ska studera men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv.

Vilka förkunskaper krävs?

1. Behörighet för yrkeshögskolestudier

Läs mer om behörighet för yrkeshögskolestudier hos Myndigheten för Yrkeshögskolan

2. Särskilda förkunskaper
Lägst betyget E (Godkänd eller 3) från gymnasieskolans kurser:
- Matematik 1a/1b/1c (Matematik A)
- Engelska 5 (Engelska A)
- Naturkunskap 1a1+1a2/1b eller Fysik 1 + Kemi 1 + Biologi 1 eller Teknik 1 (Naturkunskap A
eller Fysik A + Kemi A + Biologi A)
- Praktisk ellära* eller Underhåll och driftsäkerhet (Ellära A + Växelström trefas + Elkvalitet eller Underhåll B + C)
Eller motsvarande kunskaper.

*Saknar du förkunskaperna i Praktisk ellära som krävs för utbildningen?
Om du saknar betyg i Praktiskt ellära eller har motsvarande kunskaper inhämtade på annat håll kan du helt gratis läsa vår preparandkurs. För att få tillgång till den ska du skicka ett mail till med följande information:

- Ditt ansökningsnummer (se info nedan)
- Ditt personnnummer
- Ditt namn

Ditt ansökningsnummer får du när du påbörjat en ansökan via ansökan-knappen ovan. Du behöver inte lämna in ansökan för att få detta så det räcker att du påbörjar en ansökan. Du får sedan ett svar på ditt mail med mer information om hur preparandkursen går till.

Samarbetsföretag

AB Åbro Bryggeri, Findus, Guldfågeln, KLS Ugglarps, Orkla Foods samt Lernia Bemanning

Varför välja Lernia?

Öppna/Stäng
  • 9 av 10 får jobb direkt efter examen
  • Skräddarsydda utbildningar i nära samarbete med arbetslivet
  • 1/3 av utbildningstiden är företagsförlagd

Senast uppdaterad: 2017-02-16

Delkurser som ingår i utbildningen

Arbetsmiljö och miljökunskap

10 poäng

Automation inom livsmedelsproduktion

25 poäng

Fysik/Kemi inom livsmedelsproduktion

10 poäng

Kommunikation och handledning

20 poäng

LIA 1 - tillämpad produktionsteknik

15 poäng

LIA 2 - tillämpad produktionsteknik

45 poäng

Livsmedelsteknik och livsmedelshygien

25 poäng

Metodförbättringar/Ständiga förbättringar/PSGA/DFA

15 poäng

Produktionseffektivitet och optimerad livsmedelsproduktion

25 poäng

Underhållsteknik/operatörsunderhåll

10 poäng

Summa: 200 poäng

Fakta om utbildningen

Öppna/Stäng

Kursstarter

2017-08-29

Ansökningsperiod

Kontakta oss för mer information

Utbildningslängd

1 år

Antal poäng

200 YH-poäng

Praktisk information

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv

  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN

  • Passar du som Produktionstekniker? Gör vårt test och se om yrkesrollen är något för dig.

Ansökan

Öppna/stäng

1Ansök

Klicka här för att ansöka till utbildningen Produktionstekniker livsmedel

För att din ansökan till Produktionstekniker livsmedel ska kunna behandlas behöver du skicka in följande i originalkopia:

- Gymnasiebetyg

Vänligen observera att Lernia Yrkeshögskola inte kan hämta betyg från betygsdatabasen antagning.se och att en skärmdump/kopia därifrån inte kommer att godkännas som giltig betygshandling. Du ansvarar själv för att samtliga handlingar som efterfrågas kommer in via vårt antagningssystem i originalkopia.

Vid frågor är du välkommen att kontakta Kundservice

2Lernia bedömer din behörighet

Efter att din ansökan har kommit in så granskar vi de betyg, intyg och dokument som du har bifogat. Vi gör en bedömning om du har den behörighet som krävs för utbildningen. Är du behörig går du vidare till urvalsprocessen. Saknas något i din ansökan meddelar vi dig via systemet och uppmuntrar dig att komplettera din ansökan. Uppfyller du inte förkunskapskraven och därmed anses obehörig får du meddelande om detta i systemet så fort vi granskat din ansökan.

3Urval

Om det är fler behöriga sökande än vad vi har platser på utbildningen så genomförs ett urval. För utbildningen till Produktionstekniker livsmedel består urvalsprocessen av:

Meriterande yrkeslivserfarenhet inom livsmedels eller industriell produktion. Maxpoängen är 100 poäng. 0-23 månader relevant yrkeserfarenhet = 25 poäng, 24-35 månader relevant yrkeserfarenhet = 75 poäng, 36- månaders relevant yrkeserfarenhet = 100 poäng.

De med sammanlagt bäst resultat efter genomfört urval blir erbjudna en plats på utbildningen. Resterande behöriga sökande blir placerade på reservplats baserat på urvalspoäng. 

4Antagning

Antagningsbesked skickas ut i ansökningssystemet www.yh-antagning.se och du ombeds tacka ja eller nej till din plats inom tio dagar efter att du fått beskedet. För kursstarter hösten 2017 kommer antagningsbekeden att skickas ut den 21 juni 2017.

Hamnar du som reserv får du en uppdatering om vilken reservplats du har så snart någon tackat nej till sin ordinarie plats. Du kan antas till en utbildning även efter att kursstarten har passerat, så håll koll på din plats genom att logga in på yh-antagning.se

Kontakta oss

Öppna/Stäng
0771 - 650 600 Vardagar 08.00 - 16.30

Fakta om utbildningen

Öppna/Stäng

Kursstarter

2017-08-29

Ansökningsperiod

Kontakta oss för mer information

Utbildningslängd

1 år

Antal poäng

200 YH-poäng

Praktisk information

  • Kurslitteratur betalas av den studerande själv

  • Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel via CSN

  • Passar du som Produktionstekniker? Gör vårt test och se om yrkesrollen är något för dig.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.