Skip to main content

2022-10-20 -

 

Pressmeddelande

Sveriges bästa utbildning för svetsare finns i Sundsvall

Möjlighet att lära sig ett riktigt hantverk och lysande framtidsutsikter på arbetsmarknaden – svetsare är hett i flera bemärkelser. Och landets bästa utbildning finns i Sundsvall. Där har Lernias svetsutbildning tilldelats Svetskommissionens utmärkelse Sveriges bästa International Welding (IW)-utbildare för 2021.

Svetsare och svetsares kompetens är något som efterfrågas starkt på arbetsmarknaden idag. I Sverige finns det upp mot 70 godkända IW-skolor och det är Sundsvall som rankas högst. För 2021 hade fem skolor nominerats och Lernia i Sundsvall tog hem segern i kategorin Sveriges bästa IW-utbildare.

Det finns stor skillnad i kunskapsnivå hos de personer som går ut från de olika typerna av svetsarutbildningar. International Welding (IW)-utbildningar ger en heltäckande kompetens med en diplomering som gör att man får kalla sig ”yrkessvetsare”. Många andra sorters utbildningar ger endast kompetens i vissa delmoment.

 - Att bli diplomerad svetsare innebär att man genomgår en rad olika moment och svetsarprövningar innan man kan kalla sig yrkessvetsare och det ställer höga krav på utbildningen. Att bli nominerad av Svetskommisionen är svårt, för att inte tala om att vinna, så jag är väldigt stolt över hela teamet i Sundsvall, säger Martin Bergsten, regionchef inom division Utbildning.

I Sverige finns det omkring 13 600 svetsare och gasskärare. Många arbetar inom den tillverkande industrin och fabriker, men också inom skogsindustrin där man behöver stora maskiner är svetsarnas kunskap vital. De kommande åren kommer behovet av diplomerade svetsare att öka då många går i pension.

För mer information

Kontakt Katarina Devell

Katarina Devell, Kommunikationschef


katarina.devell@lernia.se

010-2505040