Skip to main content

2022-03-23 -

 

Pressmeddelande

1000 nya industrijobb behövs i Blekinge – här är utbildningen som ska säkra kompetensen

Blekinges tolv stora industriföretag planerar för ett ökat kompetens- och rekryteringsbehov inom de närmsta två till fem åren. Uppåt 1000 nya jobb kommer skapas och fler öppningar kan det bli med tanke på kommande generationsväxlingar. För att möta efterfrågan öppnar utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia en yrkeshögskoleutbildning i Ronneby till hösten inom CNC.

Enligt en undersökning av Techtank, den regionala utvecklingsaktören i Blekinge, kommer Blekinges tolv stora industriföretag där bl.a. Volvo Cars ingår, vara i behov av uppåt 1000 nya anställda de kommande två till fem åren. Hälften av dessa utgörs av yrkeskategorier som operatörer, montörer och processtekniker. En förutsättning för att möta detta behov är att det finns kompetent personal att tillgå. Med start i höst erbjuder därför bemannings- och utbildningsbolaget Lernia yrkeshögskoleutbildningen Certifierad CNC-tekniker i Ronneby.

 - Satsningarna som görs i Blekinge innebär stora möjligheter men de går inte att genomföra utan kompetent personal, därför är vi glada att erbjuda dessa utbildningar som passar den som vill vara med och bygga framtidens samhälle, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Sveriges avancerade tillverkningsindustri är en av de viktigaste branscherna i landet och tillgången på kvalificerad arbetskraft är avgörande för branschens framtid. Högre krav från kunder, större konkurrens och fler regler gör att företag idag behöver ha full kontroll på sin produktion. Därför behövs bland annat CNC-tekniker som kan styra, använda och programmera industrins maskiner.

Utbildningen har tagits fram i samarbete med industrin och näringslivet för att möta efterfrågan på arbetskraft samtidigt som att stora pensionsavgångar förväntas de närmsta åren inom dessa yrkeskategorier. Utbildningen är CSN-berättigad och studeras heltid under 1,5 år. Saman Mohammed Sahid har studerat Certifierad CNC-tekniker.

 - Branschen utvecklas hela tiden vilket lockar mig, jag vill inte stå still utan lära mig nya saker hela tiden. Dessutom är det en stor chans till jobb och därför tycker jag att fler borde söka sig hit för att vi behöver fler kollegor, säger Saman.

Utbildningen är öppen för ansökan fram till 31 maj, med start 30 augusti.

För mer information

Kontakt Katarina Devell

Katarina Devell, Kommunikationschef


katarina.devell@lernia.se

010-2505040