Skip to main content

2022-05-24 -

 

Pressmeddelande

Techbolagens serverhallar skapar nya jobb i Norrbotten – yrkeshögskoleutbildning ska fylla kompetensbehovet

Enligt regeringens digitaliseringsstrategi ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, en vision som kräver välfungerande mobilnät, fibernät och datacenter. Norrbotten är en av de platser där techsektorn valt att etablera serverhallar och annan digital infrastruktur och för att möta de kompetensbehov som uppstår ska utbildnings- och bemanningsaktören Lernia nu utbilda fler fiber- och nätverkstekniker i Piteå.

Samtidigt som allt fler prylar kopplas upp mot olika molntjänster ökar behovet av serverhallar och kompetent personal som kan driva dem. Norrbottens unika förutsättningar med miljövänlig energiförsörjning, tillgänglig mark och kallt klimat som naturligt kyler ner dataservrarna, gör området attraktivt för techbolag. Techgiganten Meta, som bland annat äger Facebook, Instagram och Whatsapp etablerade sig i Norrbotten redan 2013 och har nu flera servrar i regionen. Servrarna kräver ständigt underhåll av auktoriserade tekniker och därför erbjuder Lernia nu till hösten den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen “Fiber- och nätverkstekniker” med bas i Piteå.

 - Techsektorn är en spännande och växande industri som skapar många nya jobb i regionen. Det är kul att se att investeringarna i industrin spiller över på andra branscher och ger norrländska städer möjlighet att växa och utvecklas, därför är vi extra stolta över den här utbildningen som bidrar till en av Sveriges viktigaste infrastrukturer, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen ger studenterna specialistkunskaper inom installation, nätverksteknik och projektledning med tydlig koppling till industrin då delar av utbildningen sker ute på arbetsplatser. Peter Hugoson ansvarar för datacenter på det multinationella företaget Meta som bland annat äger Facebook, Instagram och Whatsapp.

 - Inom datacenterindustrin ser vi en stor brist på fibertekniker både i Sverige men även i Europa. Vår industri är en spännande bransch med omväxlande arbetsuppgifter och stor utvecklingspotential. Är du driven, har ett tekniskt intresse och vill vara en del av framtiden finns det stora möjligheter till jobb efter examen, säger Peter Hugoson, LLA Manager, Global Data Center Connectivity på Meta.

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen och säkerställer därmed att den erbjuder en relevant kompetensprofil som företagen efterfrågar. Ansökan är öppen fram till 31 maj och utbildningen startar i augusti 2022.

För mer information

Kontakt Katarina Devell

Katarina Devell, Kommunikationschef


katarina.devell@lernia.se

010-2505040