Skip to main content

2021-04-30 -

 

Pressmeddelande

I pandemins fotspår: ny utbildning ska svara upp mot personalbrist och hög belastning inom psykiatrin

Andelen personer som vänder sig till psykiatrin har ökat drastiskt de senaste åren och nu varnar forskare om att pandemins sociala och ekonomiska begränsningar kan förvärra situationen för många av dem. Samtidigt råder det stor brist på utbildad personal inom psykiatrin i Västerbottens Län där anställningsbehovet överskrider antalet studieplatser. För att svara upp mot glappet öppnar utbildningsaktören Lernia i nära samarbete med Skellefteå kommun nu distansutbildningen Specialistundersköterska inom psykiatri.

Allt fler söker hjälp vid psykiatriska mottagningar. Mellan 2016 och 2019 ökade besöken till barn-, ungdoms-, och vuxenpsykiatrin med närmare en miljon människor enligt SKR. Forskare vid Centrum för psykiatriforskning menar dessutom att pandemins sociala och ekonomiska begränsningar kan förvärra tillståndet för dessa personer. Samtidigt konstaterar Socialstyrelsen att det råder brist på utbildad personal inom psykiatrin eftersom anställningsbehovet är större än antalet personer som utbildas. En lösning är fler utbildningsplatser och nu öppnar ansökningen till Lernias nya yrkeshögskoleutbildning Specialistundersköterska inom psykiatri som går på distans från Skellefteå.

 - Vi ser att det finns stora behov av specialistkompetens inom flera psykiatriska områden och en stor möjlighet för den som genom sitt jobb vill göra skillnad för andra människor. Utbildningen rustar studenterna för arbetslivet genom att en stor del av studietiden är praktik ute i fält, säger Anna Bergendorff, utbildningsledare på Lernia.

I Västerbottens Län syns bristen tydligt. Trots 7400 arbetslösa i regionen är det svårt att hitta personal med psykiatrisk kompetens, detta enligt Arbetsförmedlingen som uppger att 30 procent av näringslivets företag och 70 procent av offentliga verksamheter har upplevt svårigheter vid rekrytering. Därför är utbildningen förlagd i Skellefteå och framtagen i nära samarbete med kommunen. Utbildningen omfattar ett års heltidsstudier på distans. Den vänder sig till dem som har en undersköterskeexamen med minst ett års yrkeserfarenhet och vill specialisera sig inom psykiatri.

Nästa kursstart är 30 augusti 2021. Anmälan är öppen och går att söka via den här länken.

För mer information

Kontakt Katarina Devell

Katarina Devell, Kommunikationschef


katarina.devell@lernia.se

076-7764101