Skip to main content

2020-11-24 -

 

Pressmeddelande

Svårt att hitta lärare till arbetsmarknadsutbildningar i Oskarshamn

Många vill vidareutbilda sig i spåren av coronapandemin – men det råder just nu stor brist på lärare runt om i landet.

I svallvågorna av coronapandemin står många på den svenska arbetsmarknaden utan jobb. Ett sätt att komma vidare är vuxenutbildning. Det är en anledning till att utbildnings- och bemanningsaktören Lernia startar arbetsmarknadsutbildningar inom bygg och fordon på 28 orter i Sverige. Utbildningsinnehållet är anpassat efter näringslivets behov. Det finns ett stort behov av kompetens inom områdena, bland annat på grund av stora infrastrukturprojekt i landet, och utbildningarna är en säker väg till jobb.

Utbildningarna är mycket populära men trots det är det en stor utmaning att hitta lärare. Bara i Oskarshamn skulle man behöva rekrytera flera lärare och det ser likadant ut runtom i landet.

 - Fordonsteknik och Bygg och anläggning är två viktiga framtidsbranscher som ständigt förändras i takt med ny teknik och en högre efterfrågan på hållbarhet. Näringslivet skriker efter utbildad personal och de är ett högt söktryck på utbildningarna så det är ett stort problem att vi inte har lärare. Det är ett otroligt givande och roligt jobb att utbilda andra, och det hoppas vi att fler inser, säger Catrin Rothman, verksamhetschef för vuxenutbildning på Lernia.

För att bli yrkeslärare Fordon krävs minst två års erfarenhet av att utbilda inom fordonsmekanik samt minst två års erfarenhet som mekaniker. I Oskarshamn finns ett särskilt behov av yrkeslärare som har inriktning lastbilar och bussar.

För mer information

Kontakt Katarina Devell

Katarina Devell, Kommunikationschef


katarina.devell@lernia.se

076-7764101