Skip to main content

2019-02-25 -

 

Pressmeddelande

Nyanlända Visbybon Iyad drömmer om att bli kock

I en ny app hjälper nyanlända andra nyanlända att visa vägen till jobb och utbildning i Sverige. Vi får bland annat följa Iyad Albukai i Visby på resan från flyktingboende i Jämtland till Lernias kockutbildning på Visby. Join Lernia är framtagen av utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia i syfte att guida fler nyanlända till jobb och utbildning.

Nyanlända Visbybon Iyad drömmer om att bli kock. Nyanlända Visbybon Iyad drömmer om att bli kock.

- Det finns många personer som gjort inspirerande resor i sin väg att etablera sig och få jobb i Sverige. Vi vill med appen visa på olika vägar och inspirera fler nyanlända att lyckas etablera sig på den svenska arbetsmarknaden, säger Sandra Salzer, projektledare för appen Join Lernia.

Iyad Albukai kom till Sverige från Syrien för snart fyra år sen. Under de fyra åren har han både hunnit bo på flyktingboende i Jämtland och hittat drömutbildningen till kock i Visby. I sin intervju i Join Lernia får vi höra mer om livet på Gotland, hur en dag på kockutbildningen kan se ut och vad han gjorde tidigare. Nu vill han hjälpa andra nyanlända genom att berätta om sin väg till jobb och utbildning i Lernias nya app Join Lernia.

- Jag tror det viktigaste är att lära sig språket, men också att komma på vad man vill göra. Till exempel jobba eller plugga, berättar Iyad Albukai som vill inspirera fler nyanlända att utbilda sig.

Join Lernia innehåller både intervjuer med nyanlända och en faktabank där användarna kan läsa mer om hur arbetsmarknaden och utbildningar i Sverige fungerar. Appen är på tre språk; arabiska, engelska och svenska. Join Lernia är en app riktad mot alla nyanlända i Sverige med syfte att de ska kunna få hjälp att hitta rätt jobb eller utbildning. Tjänsten är utvecklad i samarbete med Telia och har delvis finansierats av PTS (Post-och telestyrelsen).

- Appen inspirerar genom verkliga historier om personer som lyckats få jobb eller hittat den utbildning de vill gå. Alla som är med i appen ger sina egna tips om hur man får sitt drömjobb eller hittar utbildningen som leder till jobb i Sverige. En av dem är Iyad Albukai bosatt i Visby, fortsätter Omar Al Zankah, projektkoordinator Join Lernia.

Presskontakt

Kontaktperson Katarina Devell

Katarina Devell, Kommunikationschef


katarina.devell@lernia.se

010-2505040