Skip to main content

2018-03-09 -

 

Pressmeddelande

Kockskola flyttar in i Uppsala saluhall

Den åttonde mars flyttade morgondagens stjärnkockar in i Uppsala saluhall. Då Lernias restaurangutbildning flyttade in som ska säkra behovet av duktiga kockar och samtidigt bli ett skådespel för matgäster och besökare. Utbildningen drivs av Lernia i samarbete med Svenssons krogar på uppdrag av Uppsala kommun.

Undervisning och matlagning direkt i saluhallen

– Det är väldigt många som drömmer om att bli stjärnkockar, tyvärr är det alldeles för få som gör slag i saken och utbildar sig till kock. Vår skräddarsydda utbildning inne i saluhallen blir ett levande skyltfönster för en modern kockutbildning, som förhoppningsvis får fler att ta steget och utbilda sig till kock, säger Tomas Lindh, lärare på Lernia.

Eleverna kommer att undervisas och laga mat i en ombyggd och inglasad del av saluhallen. Här får de arbeta i en riktig restaurang- och saluhallsmiljö, samtidigt som besökare får möjlighet att ta del av hur framtidens mästerkockar skolas. I metodköket kommer kockar, servitörer och kafébiträden att utbildas.

– Vi vill säkra det ständigt växande behovet av duktiga kockar i Uppsala. Här erbjuder vi en utbildning som matchar de kunskaper som krävs i ett modernt restaurangkök. På köpet får eleverna en otroligt inspirerande arbetsmiljö mitt i Uppsala, säger Martin Andersson, koncernkökschef på Svenssons Krogar.

Arbetsmarknaden för kockar är ljus då efterfrågan på restaurangpersonal beräknas öka med cirka 20 procent fram till 2035 enligt SCB:s rapport Trender och Prognoser 2017*. En bra utbildning i restaurangnära miljö med möjlighet till praktik hos ledande krogar ger goda förutsättningar till att få jobb direkt efter utbildningen.

– Vi är stolta och glada över att kunna främja utbildningen av kockar här i Uppsala. Kockskolan blir dessutom ett mycket trevligt inslag i Uppsala saluhall, säger David Åström, vd på Svenssons Krogar.

Idén till en modern och attraktiv utbildning för kockar i saluhallen föddes i diskussioner mellan Svenssons Krogar och Lernia med Uppsala kommun som uppdragsgivare. Samarbetet mellan Lernia och Svenssons Krogar innebär bland annat att eleverna får möjlighet att göra sin praktik hos Svenssons Korgar.

– Kock är ett bristyrke både idag och i framtiden. Med en bra utbildning i en restaurangnära miljö och med möjlighet att göra praktik hos ledande krogar är jag övertygad om att våra elever kommer få jobb efter utbildningen, fortsätter Tomas Lindh, lärare på Lernia.

Uppsala saluhall invigdes 1909 och ägs idag av Svenssons Krogar.

Fakta om utbildningen

Lernia genomför kockutbildningen på uppdrag av Uppsala kommun och utbildningen är 58 veckor lång varav 15 veckor är praktik. Utbildningen riktar sig till de som är minst 20 år och antingen har svenska som modersmål eller kunskaper som motsvarar svenska som andra språk (SAS). Första utbildningstillfället är i slutet av mars.

Frågor besvaras av

Elias Wästberg, kommunikationschef Lernia,
elias.wastberg@lernia.se0722-54 66 24
David Åström, vd Svenssons krogar,
david@svenssonskrogar.se0705 95 55 66
Martin Andersson, koncernkökschef Svenssons krogar, martin.andersson@svenssonskrogar.se0733 32 36 66
Tomas Lindh, lärare på Lernia,
tomas.lindh@lernia.se0722-54 32 20

Källor

*https://www.scb.se/contentassets/60312e5030114512b5b58a94a4ae25e2/uf0515_2017i35_br_am85br1701.pdf

Presskontakt

Kontaktperson Elias Wästberg

Elias Wästberg, PR-ansvarig


elias.wastberg@lernia.se

072-254 66 24