Skip to main content

2017-03-28 -

 

Pressmeddelande

Innovativt samarbete förenklar vägen till jobb när Lernia och Telia utvecklar ny tjänst för asylsökande

Att komma till ett nytt land innebär att man står inför många nya utmaningar. Att förstå hur man söker ett jobb eller validerar sina kunskaper i Sverige kan vara exempel på det. Tillsammans utvecklar Lernia och Telia en enkel och lättanvänd tjänst som ska guida personer som är nya i Sverige hela vägen fram till ett jobb.

Tjänsten gör att asylsökande och nyanlända redan från sin första dag i landet kan lära sig hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och vilka processer och steg man behöver gå igenom för att skaffa ett jobb eller en praktikplats.

Tjänsten är utformad som en kostnadsfri app och innehåller till exempel information om hur man får sina betyg och yrkeserfarenheter validerade, var man hittar lediga jobb och hur man gör för att skaffa en praktikplats. Med hjälp av frågor och olika quiz uppmuntras användaren att själv ta reda på och utveckla sin kompetens kring hur man kommer in på svenska arbetsmarknaden. Tjänsten kommer att finnas på svenska, engelska och arabiska.

– Det här är ett bra exempel på hur två företag kan arbeta tillsammans genom digitaliseringen för att hitta nya, innovativa sätt att adressera en av våra största samhällsfrågor, säger Hélène Barnekow, vd Telia Sverige.

Sverige lider av brist på arbetskraft inom stora branscher såsom vård och fordonsindustrin. Att nyinflyttade ska ha möjlighet att komma in på arbetsmarknaden snabbare är samhällskritiskt.

– Vi har sedan länge haft en vision om hur vi på Lernia kan effektivisera en av vår tids viktigaste samhällsprocesser, att få personer som är nya i Sverige snabbare i jobb. Med Telia utnyttjar vi kraften i digitalisering och tillsammans utvecklar vi en ny digital tjänst som bygger på Lernias kompetens och tjänsteutbud och Telias tekniska kunnande, säger Helena Skåntorp, vd och koncernchef Lernia.

Samarbetet presenteras den 28 mars av Telias vd Hélène Barnekow och Lernias vd och koncernchef Helena Skåntorp tillsammans med Närings- och innovationsminister Mikael Damberg på Telia Connect2Business på Stockholm Waterfront. Tjänsten kommer att lanseras till hösten 2017.

Presskontakt

Kontaktperson Elias Wästberg

Elias Wästberg, PR-ansvarig


elias.wastberg@lernia.se

072-254 66 24