Skip to main content

2017-06-08 -

 

Pressmeddelande

Sverige hungrar efter kockar

Matintresset i Sverige är just nu större än någonsin. Samtidigt är kock ett av de största bristyrkena. Kompetensbristen inom restaurang- och måltidsindustrin är allvarlig menar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia som har tagit sig an frågan. Genom nya utbildningskoncept ska unga lockas till branschen. Först ut är två utbildningar i nära samarbete med restaurangkedjor och en ny bemanningspool där blivande kockar får möjlighet att arbeta under tiden de studerar.

Enligt branschorganisationen Visita behövs det uppemot 5 000 kockar de närmaste sju åren för att mätta den snabbt växande restaurangbranschen. Detta gör kock till ett av de största bristyrkena i Sverige idag. Svenskarna ställer allt högre krav på maten de serveras samtidigt som utvecklingen mot mer högkvalitativ mat hålls tillbaka på grund av brist på kompetent personal. Människor som har potential att utbilda sig till kock vet inte om hur önskade de är eller vilka möjligheter som finns inom branschen och glappet mellan utbildning och industrin är för stort.

- Vår vision är att skapa ett nav som binder samman olika delar inom måltidsindustrin. Precis som en god matupplevelse kan binda samman människor, säger Helena Skåntorp, vd och koncernchef på Lernia. För Lernia är det en prioriterad fråga att arbeta med restaurangbranschen och hitta en helhetslösning där vi kan bidra genom att vara en kompetenspartner till både arbetsgivare och individ, fortsätter Skåntorp.

Arbeta under tiden man studerar
Parallellt med att de nya utbildningarna startar lanseras även ny bemanningspool där blivande kockar och kökspersonal kan få möjlighet att arbeta under sin studietid. Redan under första dagen på sin utbildning erbjuds man under sin studietid en anställning via Lernia.

Vår satsning är ingenting utan våra samarbetspartners
För att lyckas tillgodose branschens behov av kockar och kökspersonal samarbetar Lernia med flertalet branschaktörer och kommuner som; Nacka och flertalet kommuner i Stockholms län, Uppsala kommun, O 'Learys, Martin & Servera, Svenssons krogar och Electrolux Professional.

 

För mer info besök gärna www.kockutbildning.se

Sök Lernias kockutbildningar inom komvux på www.lernia.se/kock

 

Presskontakt

Kontaktperson Elias Wästberg

Elias Wästberg, PR-ansvarig


elias.wastberg@lernia.se

072-254 66 24