Skip to main content

2016-09-08 -

 

Pressmeddelande

Lycka när undersköterskorna i Boden får sina första jobb!

Det är i snabb takt som de blivande undersköterskorna i Boden får sina första jobb. Lernias första skräddarsydda vård- och omsorgsutbildning med kombinerad yrkessvenska och SFI har nu examenstider.

Skräddarsydd vård- och omsorgsutbildning

Den skräddarsydda vård- och omsorgsutbildningen startade i Boden, november 2014, på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Målet var att så effektivt som möjligt tillgodose arbetsgivares tryckande behov av vårdpersonal och samtidigt skapa en bra möjlighet för utrikesfödda att snabbt etablera sig på arbetsmarknaden. Av de 17 deltagarna hade majoriteten varit i Sverige i mindre än 2 år. Utbildningen kunde erbjuda individuell takt i både i yrkessvenska och SFI (via Lärcentrum i Boden).

Flera har redan blivit erbjudna tjänster efter examen

I höst tar den första gruppen examen och flertalet elever har redan under utbildningstiden fått förtroendet att jobba extra i kommunens vård- och omsorgsboenden. Tjänster som flera nu erbjuds efter sin examen. En av de studerande som började i november 2014 och som nu tar examen är Rose Kyanga, 23 år. Hennes första anställning som undersköterska blir på medicinavdelningen på Sunderby sjukhus i Luleå.

- Att läsa en hel utbildning på ett språk som inte är ens modersmål är en utmaning, men vi fick verkligen förutsättningarna för att klara av det. Individuell studietakt och att kunna kombinera utbildningen till undersköterska med SFI-studier underlättade verkligen min väg, säger Rose Kyanga, undersköterska. Att sedan få jobb direkt och inom det man utbildat sig till är en fantastisk känsla, fortsätter Rose Kyanga.

Fler orter

Lernia erbjuder kombinerad vård- och omsorgsutbildning med parallella svenskastudier på 7 orter i Sverige. Eleven har möjlighet till individuell studietakt och i utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande på en arbetsplats vilket medför mycket goda chanser för arbete.

- En avgörande faktor som gör utbildningen unik är att eleverna studerar tillsammans med personer som har svenska som modersmål. Det påskyndar språkintegrationen redan under studietiden, säger Helene Forsberg, uppdragsansvarig på Lernia i Boden. Vi önskar våra undersköterskor stort lycka till och att de ska vara så stolta över det de har presenterat på kort tid, fortsätter Helene Forsberg.

Kontakt för undersköterskeutbildningen i Boden

Helene Forsberg

Presskontakt

Kontaktperson Elias Wästberg

Elias Wästberg, PR-ansvarig


elias.wastberg@lernia.se

072-254 66 24