Skip to main content

2015-11-19 -

 

Pressmeddelande

Pilotprojektet i Oskarshamn leder till jobb i rekordfart

Just nu pågår ett pilotprojekt i Oskarshamn där 14 nyanlända får gå en intensivutbildning på rekordfart. Målet är jobb inom sju månader.

Samarbete mellan Lernia, Scania, Arbetsförmedlingen och Oskarshamns kommun

Pilotprojektet är ett samarbete mellan Lernia, Scania, Arbetsförmedlingen och Oskarshamns kommun. Projektet som startade tidigt i våras har hittills fungerat mycket bra.

- Detta pilotprojekt har gått att genomföra tack vare vårt fina samarbete med Scania, Arbetsförmedlingen och Oskarshamns kommun. Även om våra blivande medarbetare har en liten bit kvar, ser vi hur effektivt det kan gå. Alla vinner på en sådan samverkan! säger Magnus Franzén, regionchef på Lernia.

Intresset för projektet är stort, både från näringslivet och politiker samt från internationell media. Nu på fredag, den 20 november, får projektet besök av representant från Arbetsmarknadsutskottet, Annelie Karlsson (S). Press är varmt välkommen att delta under besöket och träffa pilotgruppen på plats.

Kort om pilotprojektet

För att tillgodose Scanias behov av arbetskraft behöver Lernia, som Scanias kompetenspartner, även söka efter kandidater utanför Kalmar län. Lernia som arbetsgivare har försett Arbetsförmedlingen med en kravspecifikation med baskrav och utifrån denna har Arbetsförmedlingen matchat fram lämpliga personer i etableringen både lokalt och nationellt. Flera av kandidaterna var under rekryteringsprocessen boende på flyktingboenden runt om landet. Lernia genomförde sedan intervjuer med hjälp av tolk. Det resulterade i en pilotgrupp på 14 personer, varav flera ännu inte hade fått kommunplacering. Dessa kunde tack vare Oskarshamns kommun få tillfälligt boende och snabbt flytta till Oskarshamn. De utvalda kandidaterna har sedan erhållit anpassad kompetenspåbyggnad via olika arbetsmarknadsutbildningar för att bli anställningsbara.

Intensivutbildningen innehåller yrkessvenska med teknikinriktning samt kortare yrkesutbildning. Därefter sker en validering av den uppnådda kunskapsnivån som motsvarar Scania kravprofil, för att slutligen få en utökad arbetsplatsintroduktion.

De blivande medarbetarna läser i individuell studietakt med tanke på språknivå och tidigare arbetslivserfarenhet. Målet är att påbörja jobbet som bemanningskonsult med uppdrag på Scania i februari/mars 2016.

Har du frågor om pilotprojektet vänligen kontakta: Magnus Franzén, regionchef, magnus.franzen@lernia.se eller tele: 0722- 54 11 16.

Presskontakt

Kontaktperson Elias Wästberg

Elias Wästberg, PR-ansvarig


elias.wastberg@lernia.se

072-254 66 24