2017-09-12 -

 

Blogginlägg

Många svenskar vill byta arbetsplats oftare än de gör

Byt jobb vart tredje år eller oftare för att måna om en bra karriär! Så säger två av fem. Men i själva verket byter de flesta arbetsplats betydligt mer sällan än så. Det visar en rapport från Lernia som granskat framtidens kompetenskår.

Många svenskar vill byta arbetsplats oftare än de gör. Många svenskar vill byta arbetsplats oftare än de gör.

Enligt rapporten, som gjorts bland civil-, högskole- och gymnasieingenjörer och anställda inom tillverkningsindustrin, finns en tendens till ökad rörlighet på arbetsmarknaden, både i dag och i framtiden. Men det finns en viss skillnad mellan vad gemene man anser är lämplig tid att stanna på en arbetsplats och hur det i själva verket ligger till.

Tre av fem uppger att de byter arbetsgivare oftare än vart sjätte år. Runt två av fem (38 procent) har bytt arbetsgivare mer sällan än vart sjätte år.

Av de svarande är det 12 procent som aldrig har bytt jobb medan 5 procent byter jobb mer än en gång om året.

Nämnvärt är att den andel som förespråkar en större rörlighet på arbetsmarknaden är större än den del som faktiskt flyttar på sig. Nästan tre av fyra (71 procent) anser att man borde byta arbetsplats oftare än vart sjätte år för att skapa en bra karriär. Däremot är det "bara" tre av fem som faktiskt byter arbetsplats så ofta.

Är du nyfiken på att få veta mer om trenderna som kommer att påverka framtidens kompetensförsörjning? Mejla till henrik.bylund@lernia.se så skickar vi hela rapporten som pdf till dig.