2017-10-06 -

 

Blogginlägg

Arbetsmiljö viktigare än lön enligt dem du vill anställa

En bra arbetsmiljö och gärna eget inflytande. Det är faktorer vi värderar högt i valet av ny arbetsgivare, visar en trendrapport där Lernia granskat framtidens kompetenskår.

Arbetsmiljö viktigare än lön.

När vi söker nytt jobb har vi innerst inne långa önskelistor. Faktorer som god psykisk arbetsmiljö och inflytande över den egna arbetssituationen toppar listan över vad folk ser som viktigt och värderas högre än exempelvis lön.

De svarande, 1 008 civil-, högskole- och gymnasieingenjörer och anställda inom tillverkningsindustrin, fick ranka vilka faktorer som är viktigast i valet av ny arbetsgivare. Hela 73 procent uppger att arbetsmiljö är en viktig faktor, medan motsvarande siffra för lön är 63 procent. 67 procent tycker att inflytande är av stor vikt.

En annan del i undersökningen var att de svarande fick beskriva sig själva och sina personlighetsdrag. Vanligast bland industrianställda var egenskaper som flexibel, ansvarsfull och noggrann, mindre förekommande var beskrivande termer som team-player, utmanare och ledare. När samma fråga ställdes till personer utanför industrin beskrev de sig i högre utsträckning som team-players och mindre ofta som kreativa.

Är du nyfiken på att få veta mer om trenderna som kommer att påverka framtidens kompetensförsörjning? Mejla henrik.bylund@lernia.se så skickar vi hela rapporten som pdf till dig.