2017-11-06 -

 

Blogginlägg

Nyanlända ungdomar och arbetsmarknaden matchas i integrationsprojekt

I Varberg pågår ett samarbete mellan Unite People och Lernia för att integrera nyanlända ungdomar. Arbetsmarknaden är vägen in, tror Arben Tulla, konsultchef på Lernia.

Nyanlända ungdomar i integrationsprojekt.

– Vårt mål är att hjälpa nyanlända ungdomar in i samhället. Bästa sättet är många gånger genom en arbetsplats, säger Arben Tulla.

Projektet, som kallas Karriären, är ett samarbete mellan Lernia Bemanning Varberg och Unite People för att vägleda ungdomar till att hitta rätt i studier eller i yrkeslivet och på så sätt ge dem rätt start på arbetsliv och karriär.

Började med fotbollskvällar

Den ideella organisationen Unite People startades av Adnan Bainca för att integrera nyanlända i samhället genom fotbollskvällar. Träffarna, som hölls minst en gång i veckan, blev populära och både svenska och nyanlända ungdomar dök upp. Nästa steg är nu för Lernia att fånga upp de ungdomar som är redo att kliva in i arbetslivet.

– Det finns så många där ute som skulle kunna komma in på arbetsmarknaden, men man kanske har fått ett nej och självförtroendet är i botten, då drar man sig för att söka fler jobb, säger Arben Tulla.

Informerar om arbetsmarknaden

Vid karriärträffarna, som hålls en gång i månaden, informerar Lernia om hur arbetsmarknaden fungerar. Hur går det till att söka ett jobb? Vad behöver jag ha klart innan? Hur bör ett cv och personligt brev se ut? Hur förbereder man sig för en intervju?

– Vi berättar också om vikten av ett anställningsavtal och längre fram kommer vi även att göra studiebesök hos olika företag, säger Arben Tulla.

Samarbetet har redan gett resultat. Efter första träffen anställdes en av de nyanlända killarna som kom på mötet.

– Vi vill anställa dem som är anställningsbara, båda svenskar och nyanlända. Det gäller att ta vara på den kompetens som kommit till Sverige de senaste åren. Jag upplever att det finns en stor potential i den här målgruppen.

Mångfald stärker arbetsplatsen

Arben Tulla anser att arbetet med mångfald och inkludering i grund och botten handlar om att ha arbetsplatser där personer bedöms utifrån sin kompetens och att alla behandlas med respekt.

– Jag tycker att vi har kommit långt i Sverige när det gäller mångfald på arbetsplatser, vi har förstått att det stärker arbetsgrupper att ha en mix av olika människor. Nyanlända har mycket kompetens med sig och det enda hindret är språket. Det får man jobba med, det går att utveckla, säger han.

5 steg för att våga tänka nytt

  • Stirra dig inte blind på att "så här har vi alltid gjort", utan våga förändra och testa nya sätt.
  • Testa nya målgrupper. Människor växer när de ges förtroende.
  • Se till kompetensen. Läs till exempel cv och personligt brev utan att fokusera på namn, kön, ålder eller etnicitet.
  • Ta vara på den kompetens som kommit till Sverige de senaste åren – om språket är ett hinder går det att utveckla.
  • Fundera på vilka fördelar du får genom att rekrytera personer från andra länder i stället för att stirra dig blind på hinder som faktiskt går att överbrygga.