2017-01-16 -

 

Blogginlägg

Så jobbar Sverige i vabruari

Ökningen av VAB kommer smygande redan i slutet av september och inte förrän i mars planar kurvan ut igen. Kulmen kommer i februari, då minst 200 000 föräldrar väntas stanna hemma med sjukt barn.

Så jobbar Sverige i vabruari. Så jobbar Sverige i vabruari.

När oxveckorna släpar sig fram efter jul- och nyårsledigheterna är det allt fler som dukar under av förkylningar och andra säsongsbetonade sjukdomar, vilket påverkar arbetsförmågan runt om i landet. Nu är vi också på väg in i februari – den månad som år efter år toppar statistiken över flest antal utbetalade dagar för vård av sjukt barn, så kallad VAB.

Enligt Försäkringskassan används VAB mest under barnets andra levnadsår. Föräldrarna i Sverige stannade hemma för vård av sjukt barn nästan 5,7 miljoner arbetsdagar under 2015 och totalt var det cirka 777 000 barn som blev sjuka och där deras föräldrar behövde vara hemma från arbetet. Antalet dagar med tillfällig föräldrapenning för vård av barn var ganska jämnt fram till 2013, då ökade antalet dagar och har legat kvar på ungefär samma nivå sedan dess. Av totalt drygt 6 miljoner ersatta dagar under 2015 tog kvinnor ut 62 procent och män 38 procent. I genomsnitt använde kvinnor knappt 9 dagar och män knappt 7 dagar under året för VAB.

Ta hjälp från andra

För den förälder som får frossa av blotta tanken på att återigen behöver ställa in arbetet på grund av sjukt barn, tipsar Niklas Löfgren, försäkringskassans familjeekonomiska talesperson tillika pappa till två barn, om följande:

– Många vet inte om att man kan överlåta den tillfälliga föräldrapenningen till en kompis eller mor- och farföräldrar som avstår från att arbeta. Man kan också vabba en del av en dag.

Att vobba, det vill säga både ta hand om sjukt barn hemma och samtidigt jobba på distans, kräver att du inte söker ersättning från Försäkringskassan. Däremot går det att dela upp arbetsdagen – vobba i två timmar och vabba i sex. Då ska du ha lön för två timmar och ersättning från Försäkringskassan för sex timmar.

Ur ett arbetsgivarperspektiv kan det vara bra att planera in möjligheten att ta in vikarier för att täcka upp behovet när influensorna härjar som värst. Kanske behövs det även ett par extra hjälpande händer när det är dags att ta tag i arbetet som ackumulerats när många är borta från arbetet samtidigt.

En annan lösning är att investera i flera flaskor handsprit och be en stilla bön om en mild vabruari i år. Hur det sedan går får framtiden – och Försäkringskassans statistik – utvisa.

Råd för att undvika smittspridning

För den som inte vill isolera sig helt från omvärlden går det inte att undvika all smitta, men 1177 Vårdguiden tipsar om att vara extra noga med hygienen när du själv eller barnet har en infektion. Andra bra tips är att:

  • Lära barnet att hosta i armvecket.
  • Använda engångsnäsdukar.
  • Tvätta sådant som snuttefilt, gosedjur och leksaker när barnet har blivit friskt.
  • Vara utomhus dagligen.