2016-10-10 -

 

Blogginlägg

Lättare att växla karriär med extern hjälp

Att ta hjälp utifrån när en medarbetare ska sluta kan göra övergången smidigare. Enligt Charlotte Wrennfors på företaget Perstorp Oxo AB har stöttning utifrån lett till ett mer professionellt hanterande.

Lättare att växla karriär med extern hjälp. Lättare att växla karriär med extern hjälp.

Att fel person är på fel plats – det är en situation som uppkommer i varje organisation vid något tillfälle. Men oavsett om det är medarbetaren själv som vill byta spår eller om det är du som chef som tar initiativet till förändringen, finns det fördelar med att ta in extern hjälp för att se till att övergången sker på ett smidigt sätt.

Det menar Charlotte Wrennfors, HR- och kommunikationschef på företaget Perstorp Oxo AB, som vid flera tillfällen valt att ta extern hjälp för att genomföra en karriärväxling för en medarbetare.

– Min grundinställning är att det är viktigt att alltid genomföra en förändring på ett professionellt sätt, oavsett om det är en medarbetare som inte fungerar i organisationen eller som själv väljer att sluta. Målet är alltid att avsluta med full respekt för varandra, säger Charlotte Wrennfors.

Charlotte Wrennfors har bland annat valt att anlita Lernia för ett arbetsväxlingsprogram, där en konsult från Lernia har tagit hand om den praktiska processen i att hjälpa en medarbetare till ett nytt jobb utanför den tidigare organisationen.

– Jag visste att personkemin skulle fungera mellan konsulten på Lernia och vår medarbetare som önskade söka sig vidare. Och jag kunde därmed känna mig trygg i att upplägget skulle resultera i något bra i slutändan.

Fördelen med att låta en extern person hantera det handfasta arbetet med att lotsa fram till ett nytt jobb är att det blir lättare att hålla en bra personlig relation under tiden, utan att riskera att jobbiga känslor kommer i vägen, menar Charlotta Wrennfors.

– Visst innebär det en kostnad att ta extern hjälp, men jag ser att det är värt att investera i att säkerställa att medarbetaren får det bra någon annanstans. Det är också ett sätt att vårda vårt varumärke som arbetsgivare, både internt och externt. Jag har fått god återkoppling internt på det faktum att vi tar väl hand om medarbetare som väljer att sluta av olika anledningar.

Charlotta Wrennfors råd till andra företag är att inte bara se till karriärväxlingskostnaden, utan även värdera vad det betyder att ha medarbetare som trivs och som känner glädje för sitt arbete. Det kostar minst lika mycket eller mer att ha medarbetare i verksamheten som vantrivs, menar hon.

– Se förändringen som en möjlighet istället. Under mina yrkesverksamma år har jag varit med och hjälpt tio fall med just karriärväxling och samtliga tio har landat positivt. Jag uppmuntrar verkligen till att ta hjälp utifrån när det är dags för förändring.