2016-12-05 -

 

Blogginlägg

Se till att julklappen till kunden följer lagen

Julklappen som många ser som ett oskyldigt sätt att bygga lojalitet med kunder och anställda kan riskera att krocka med lagen.

Se till att julklappen till kunden följer lagen.

Lernias juridiska expert Lars Paulsson tipsar om hur du säkrar att gåvan verkligen gör gott utan att riskera obehagliga efterspel. "Det handlar inte om att förta någon det höga nöjet att få en julklapp, utan ytterst handlar det om att minimera risken för mutbrott."

Även om det fortfarande är några veckor kvar till julafton har klappar redan börjat paketeras på arbetsplatser runt om i landet – både till kunder och egna anställda.

Men det som många ser som en trevlig tradition och ett sätt att bygga lojalitet, kan också innebära risker.

– Julgåvor påverkas av två regelverk: straff- och skatterätt. Det förstnämnda hanterar mutbrott och det andra gäller regler för förmånsbeskattning och avdrag, säger Lars Paulsson, bolagsjurist på Lernia.

Han menar att det är viktigt att ha tydliga riktlinjer för hur gåvor utformas, för att inte riskera att hamna i någon gråzon.

– Förutom lagen är det många som för att vara på den säkra sidan följer den så kallade näringslivskoden, som utformats av Institutet mot mutor. Den är strängare utformad än lagen och följer du den ska du kunna vara helt säker på att du inte hamnar i mutbrott. Men då den ibland kan vara svårtolkad kan det vara bra att även ta sig tid att formulera en egen policy, säger Lars Paulsson och berättar vidare att Lernia har utarbetat en egen mutbrottsmatris för att göra det enkelt för varje anställd att kunna ta ställning till om det man bjuder kunden på är okej eller inte.

– Läser du näringslivskoden bokstavligen vågar du knappt ens bjuda på en kopp kaffe och bulle vid ett möte, men nog kan det anses rimligt att bjuda på något som höjer blodsockret vid ett möte. Vår matris gör det enkelt att se vad som är okej och i vilket sammanhang.

Svenska företag går i en allt mer åtstramande riktning vad gäller julgåvor till kunder och näringslivskoden ger som exempel att man bör helt undvika gåvor i form av kontanter eller rena nöjesresor.

– Vill ni uppmärksamma en kund med något kan det vara värt att kontakta dem för att höra efter om de har några regler för gåvor, för att inte riskera att göra fel. Och om ni till exempel vill bjuda in till ett seminarium, kan ni välja att skicka inbjudan till ledningen som sedan själva få bestämma vilka de tycker skulle vara lämpliga att skicka som deltagare.

Det är inte bara en fråga om vad kunderna ska få eller inte få, minst lika viktigt är att ha en öppenhet kring vilka presenter som skickas till den egna organisationen.

– Var alltid öppen med vad du erbjuds personligen och rådgör med din chef om du får en gåva skickad till dig. Kommer det en stor skål med godis från en leverantör kan du ställa den i de gemensamma utrymmena. Som chef kan du gärna uppmana de anställda som är i riskzonen för att få många gåvor att prata med dig om det. Det handlar inte om att förta någon det höga nöjet att få en julklapp, utan ytterst handlar det om att minimera risken för mutbrott, säger Lars Paulsson.

Riktlinjer för julgåvor till anställda och kunder:

  • En julgåva till en anställd som inte överstiger 450 kronor inklusive moms är skattefri för den anställde. Det gäller inte om gåvan är kontanter.
  • Om en anställd begär att företaget istället för julgåva skänker pengar till ideell verksamhet ska den anställde beskattas för gåvans värde som för lön. Detta eftersom gåvan jämställs med kontanter. Men om du som företag för egen del bestämmer att, i stället för julgåvor till dina anställda, skänka pengar till en ideell organisation uppkommer inte någon skattepliktig gåva för de anställda. Du får i det fallet inte göra avdrag för gåvorna.
  • Julgåvor till kunder är inte avdragsgilla, om det inte är enklare reklamgåvor av förhållandevis obetydligt värde, som till exempel almanackor eller pennor, försedda med företagets logotyp. Gåvorna ska lämnas till ett större antal personer eller kunder för att vara avdragsgilla.
  • Att bjuda kunden på julbord medger bara avdrag om det sker i anslutning till en affärsförhandling.
  • Läs mer om Skatteverkets regler för julgåvor.