<

2023-03-29

Pressmeddelande

Akut efterfrågan på vindkraftstekniker när elbehovet i industrin ökar – nu öppnar ansökan till utbildning i Sundsvall

Efterfrågan på vindkraftstekniker är stor och vindkraftsbolagen i Sundsvall har svårt att rekrytera. Ökade elbehov i de nya gröna industrierna, tillsammans med hotande elbrist i hela landet, gör behovet av nya vindkraftstekniker akut. Nu öppnar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia ansökan till yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker i Sundsvall.

Den gröna industrivågen i norra Sverige, där bland annat Renewcell i Ortviken går i bräschen för omställningen, kräver en uppväxling i elproduktionen för att möta behoven. Landbaserad vindkraft är enda chansen för Sverige att undvika elbrist, enligt en ny rapport från Energimyndigheten. Men utan rätt kompetens inom energiförsörjningen hotas såväl industrin som Sveriges ambitiösa klimatmål. Vindkraftsbolagen i norra Sverige har idag stora utmaningar att rekrytera vindkraftstekniker. För att säkra kompetensförsörjningen drar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia igång yrkeshögskoleutbildningen Internationell vindkraftstekniker i Sundsvall.

– Vi anpassar utbildningen efter branschens behov så att fler kan komma ut i yrket snabbare. I snitt behövs det en vindkraftstekniker för fem verk, och med tanke på utbyggnaden av nya verk samt renoveringsbehovet av äldre verk är detta verkligen ett framtidsyrke, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Yrket som vindkraftstekniker är variationsrikt. Arbetet omfattar service, drift och underhållsarbete på både mekaniska, elektriska och hydrauliska vindkraftssytem. Säkerheten och arbetsmiljön genomsyrar både utbildningen och arbetet. I stället för ett kontor spenderas arbetsdagarna ofta i vackra miljöer med svårslagen utsikt.

– Det finns en stor efterfrågan på vindkraftstekniker och vi har idag få eller inga svar alls på våra jobbannonser. Behovet att anställa finns redan nu, och kommer öka ännu mer framöver, säger Rickard Andersson, på vindturbintillverkaren Enercon.

Utbildningen är CSN-berättigad och bedrivs på heltid i 1,5 år. Ansökan till utbildningen är öppen mellan 15 februari – 15 maj. Här finns mer information om utbildningen.

Profilbild för Katarina Devell

Katarina Devell

Kommunikationschef

Länkar

Om Lernia
Lernia levererar ledande kompetenslösningar för framtidens arbetsmarknad. Vi har utvecklat individers kompetens efter arbetsmarknadens behov i över 100 år och bemannat den svenska industrin i 25 år. Lernia omsatte 3,3 miljarder kronor 2022 och finns över hela landet. Vi utbildade och coachade 19 900 personer och förmedlade 11 500 bemanningskonsulter. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation.