Nya journalistpriset

Nya journalistpriset delades ut den 21 november. Här presenteras vinnarna.


2019 års vinnare av Nya journalistpriset

Mahmoud Agha vinner priset Bästa ej svenskspråkiga journalistiska gärning i Sverige.

Mahmoud Agha är grundare och är chefredaktör för Al Kompis som är Sveriges, största fristående tidning på arabiska och svenska. Al Kompis vänder sig primärt till arabisktalande svenskar, cirka 450 000 personer, och bevakar svenska nyhetshändelser, med särskilt fokus på områden som intresserar målgruppen.

Juryns motivering: Mahmoud Agha vinner för sitt engagemang och sin journalistiska gärning kring att lyfta samhällsfrågor, som integration, för en arabisktalande del av befolkningen.

 - Al Kompis fyller ett stort behov av oberoende media. Vi jobbar mycket med sociala medier och vill vara nära våra läsare och följare. Som en kompis, säger Mahmoud Agha.

KB Mosaik vinner kategorin Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället.

KB Mosaik är en trespråkig tidning på arabiska, engelska och lätt svenska, utgiven av Kristianstadsbladet. På hemsidan publiceras varierande nyhetsartiklar och egna reportage.Tidningen delas ut en gång i månaden till allmänheten, bibliotek, SFI-skolor, kommun och myndigheter. SFI-lärare använder tidningen i språkundervisning. Redaktionen består av journalister som har olika bakgrunder och arbetslivserfarenhet.

Juryns motivering: KB Mosaik vinner för att ha underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, i print och genom sammankomster.

 - Vi känner att vårt jobb är uppsattat och synligt. Vi har jobbat fyra år mot segregation och för integration och det är en ära för oss att få detta pris, säger Mohamad Kanina.

Ett pris för bästa icke-svenskspråkiga journalistik

Medier på andra språk är en viktig del av integrationen och demokratin i Sverige. Många som är nya i Sverige läser, lyssnar och tittar på dessa medier, som har över en miljon läsare, lyssnare och tittare både i Sverige och utomlands.

För andra året i rad delas Nya journalistpriset ut för journalistik i Sverige, på andra språk än svenska.

 

Vinnande bidrag prisas

Kategori 1: För bästa ej svenskspråkiga journalistiska gärning i Sverige:

– Statyett och diplom

– 10 000 kronor i frilansarvode

Kategori 2: För bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska publicerar och diskuterar konstruktivt om integration i det svenska samhället:

– Statyett och diplom

 

Kriterier för nomineringar till Nya journalistpriset

Alla kan nominera bidrag – till exempel läsare, lyssnare, tittare, upphovsman, en vän eller en kollega. Du kan nominera ett program, artikel eller artikelserie, blogg, reportage, video eller radioinslag. Du kan också nominera en hel redaktion, kanal, webbsida och plattform. Helt enkelt allt som är bra icke-svenskspråkig information eller journalistik.

Det nominerade bidraget ska:

  • Vara utfört mellan 1 juni 2018 och 31 augusti 2019
  • Ha en tydlig upphovsman. Även pseudonym kan nomineras
  • Vara publicerat/uppfört för personer i Sverige och eventuellt deras anhöriga i utlandet
  • Respektera svensk lag vad gäller tryck- och yttrandefrihet

Juryn granskar varje bidrag utifrån tre bedömningsgrunder:

  • Hög relevans relaterat till utmaningar kring invandring och integration
  • Nyskapande journalistiskt format eller kanal
  • Förmåga att nå de som bor i Sverige men som inte fullt ut förstår svenska ännu

Nomineringar 2019

Bästa ej svenskspråkiga journalistiska gärning i Sverige:

Abdelaziz Maaloum

Nomineras för sina radioreportage på SR Radio Sweden Arabic.

Catherine Edwards och Emma Löfgren

Nomineras för att de lyft underrapporterade samhällsfrågor och för sin förmåga att lyfta fram nyanländas berättelser i samhällsdebatten.

Mahmoud Agha

Nomineras för sitt engagemang och sin journalistiska gärning kring att lyfta samhällsfrågor, som integration, för en arabisktalande del av befolkningen.

Bästa medium, plattform eller forum som på ett annat språk än svenska diskuterar integration konstruktivt:

KB Mosaik

Nomineras för att ha underlättat integrationen av invandrare i Skåne genom upplysande journalistik på webb, i print och genom sammankomster.

The Local

Nomineras för att med strävsamhet ha rapporterat om samhällsviktiga frågor till en engelsktalande publik.

Sameradion

Nomineras för att genom träget arbete och en aldrig sinande kärlek för det samiska språket leverera samhällsjournalistik.

Dela gärna