Coronaviruset (COVID-19)

Med anledning av Coronaviruset samlar vi Lernias riktlinjer och information här.


Allmänna riktlinjer

Vår personals, våra deltagares och kunders säkerhet och hälsa är av högsta prioritet. Som organisation har vi ett samhällsansvar och för att förhindra smitta följer vi noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas att stanna hemma och avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Till dig som varit utomlands och reser in i Sverige

I flera länder har nya varianter av viruset som orsakar covid-19 fått stor spridning. Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du som reser in i Sverige undviker nära kontakter i minst sju dagar, testar dig för covid-19 vid inresan till Sverige och på dag fem efter ankomst.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

När någon i ditt hushåll är sjuk i konstaterad covid-19

När en person i ditt hushåll är sjuk och har fått ett provsvar som visar att hen har covid-19 ska alla i hushållet, både sjuka och friska, förutom barn som inte har börjat förskolan bli kontaktade av vården och få förhållningsregler. Du som har fått förhållningsregler ska följa dem, stanna hemma, undvika kontakter med andra och i övrigt agera som att du har testats positivt för covid-19.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens sida Om du eller någon i familjen har blivit sjuk.

Följ Folkhälsomyndighetens uppdateringar

Ha för vana att gå in regelbundet och läs senaste uppdateringana på

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/.

Tänk på att:

 • Ta inte i hand när du hälsar på människor på möten, intervjuer etc.
 • Håll avstånd och undvik fysisk kontakt med andra.
 • Du som måste resa med allmänna kommunikationsmedel som buss, tåg, eller tunnelbana – undvik rusningstrafik och använd gärna annat färdmedel, t ex bil, cykel eller promenera, om du kan.

Till samtliga deltagare i Lernias utbildningar och program

Lernia anpassar studierna utifrån de riktlinjer och direktiv som kommer från våra myndigheter och kunder. Samtidigt som vi aktivt ska förhindra smittspridning strävar vi också efter att ge dig som deltagare de bästa förutsättningarna för att du ska klara dina studier och uppgifter.

 • Nuvarande distans- och fjärrundervisningslösningar kommer att fortsätta att gälla tillsvidare.
 • Du som deltar på någon av Lernias utbildningar får information från din skola/utbildningsplats om vad som gäller för dig och din utbildning.
 • Om du är kallad till kursstart kommer du att få information om hur du deltar i distansundervisningen.
 • Om du som deltagare behöver komma in i våra lokaler måste du vara symptomfri.

CSN

Har du frågor om CSN-stöd med anledning av coronaviruset så hänvisar vi till CSN:s webb:

https://www.csn.se/om-csn/aktuellt/nyhetsflode/2020-06-25-med-anledning-av-coronaviruset.html

Vad kan jag göra för att undvika smitta?

 • Som vid alla influensaperioder – var extra noggrann med hygien. Vi säkerställer att det finns ordentligt med tvål och pappershanddukar på alla toaletter i Lernias lokaler. Om möjligt, även handsprit.
 • Undvik att röra dig vid ansiktet eller ögon samt undvika nära kontakt med sjuka människor. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller när du är nära andra.

Håll dig informerad om läget på:

Om coronaviruset på andra språk och lätt svenska på 1177.se:

Här samlar Sveriges Radio nyheter om det nya coronaviruset i Sverige för dig som har annat modersmål än svenska. Information finns på english, العربية, suomeksi, Soomaali, فارسی|دری, Kurmancî, سۆرانی, davvisámegilli, romani, meänkielele och på lätt svenska:

Dela gärna