Skip to main content

O'Learys


SFY kök ger jobb på O'Learys

När Christian Bellander inledde sin jobbresa som projektledare på O'Learys Trademark 2004, fanns det tjugo restauranger. Idag, tretton år senare är Christian vd och ansvarar för 130 restauranger i tretton länder.

– Jag började jobba i restaurangbranschen tidigt, jag fick mitt första jobb när jag var tretton. Det är här jag har mitt hjärta och den resa jag har fått göra med O´Learys har varit fantastisk på många sätt berättar Christian.

Han har hunnit med många olika arbetsuppgifter och ansvarsområden under sina år på O´Learys och har länge sett utmaningarna med att både attrahera och behålla rätt kompetens.

– Vi har jobbat mycket med vår strategi för kompetensförsörjning och har en tydlig plan för vilka målgrupper vi vill nå och hur de kan utvecklas hos oss. Här ser vi samarbetet med Lernia som en viktig del, eftersom de har en bredd, både inom rekrytering, bemanning och utbildning.

Under våren har Lernia och O´Learys inlett ett samarbete kring utbildningen SFY kök som riktar sig till personer som har läst eller läser Svenska för invandrare (SFI) och som vill hitta en snabb väg, både till det svenska språket och ett jobb inom restaurangbranschen. Utbildningen pågår under 40 veckor och hälften av tiden kommer deltagarna att göra sin praktik på någon av O'Learys restauranger.

– Det här är ju ett bra exempel på hur vi kan hjälpas åt att förse branschen med kompetens. För oss är det en möjlighet att få påverka utbildningen för de som förhoppningsvis kan bli våra framtida medarbetare. Jag skulle säga att utbildningen ger alla förutsättningar för deltagaren att kunna söka jobb i ett fullskaligt restaurangkök och där utvecklas vidare.

Christian betonar att det viktigaste är att hitta människor med rätt drivkraft och attityd. Har man det med sig kan man lära sig resten under utbildningen och praktiken, menar han.

– Många av de som jobbar hos oss har en bakgrund från andra jobb och branscher och enligt min erfarenhet är det viljan och engagemanget som gör skillnaden. Självklart måste man ha ett genuint intresse för mat och dryck i botten. Och en vilja att möta människor och skapa relationer. Det tummar vi inte på. Vi levererar en helhetsupplevelse och söker personer som vill utvecklas tillsammans med oss, avslutar Christian.