Skip to main content

Martin & Servera


Johan Granlund ser många positiva förändringar i kockyrket

Johan Granlund är chef för Restaurangtjänster på Martin & Servera, Sveriges ledande restaurang- och storköksspecialist. I sitt arbete möter han dagligen kunder som berättar om utmaningen med att hitta utbildad personal till restaurangköken.

– Vi vill hjälpa våra kunder att lösa deras största problem, bristen på utbildade kockar. Genom att samarbeta med Lernia i den här utbildningen kan vi vara med och forma morgondagens kockar. Vi vill bidra till att göra kockyrket mer attraktivt för en större målgrupp och kommer exempelvis erbjuda Lernias deltagare intressanta studiebesök och toppföreläsningar. Genom vårt stora kundnätverk finns också en naturlig koppling mellan deltagaren och arbetsmarknaden, berättar Johan.

"Det finns en skön puls och en stark laganda där man jobbar tillsammans mot ett resultat"

 

Bristen på utbildad personal har samtidigt drivit på en positiv förändring av branschen, menar Johan som lyfter fram att många arbetsgivare idag erbjuder mer genomtänka scheman som möjliggör en sundare balans mellan jobb och privatliv. Fler arbetsgivare satsar också på kompetensutveckling för sina medarbetare.

– På många sätt är det roligare att jobba som kock idag. Utrustningen är bättre, vilket gör det mindre slitigt. De öppna köken har bidragit till en bättre arbetsmiljö, där kunden är en del av upplevelsen. Vi jobbar med bättre råvaror idag och det finns en sundare inställning till svinn. Jag ser definitivt en positiv förflyttning.

Johan, som själv har en bakgrund som kock och kökschef liknar jobbet med lagidrott.

– Det finns en skön puls och en stark laganda där man jobbar tillsammans mot ett resultat. Det är en skön känsla som jag verkligen kan sakna, säger han.