Alla förtjänar en chans till ett första intryck

Det är först när du träffar din tilltänkta arbetsgivare, kund eller kollega som du får visa vem du verkligen är. Men det är många som aldrig får chansen. Många exkluderas på grund av sin ålder, att de kommer från ett annat land eller har en funktionsvariation.

Din kompetens ska stå i fokus

Vi ser att faktorer som ålder, funktionsvariation, utländska namn och CV:n tenderar att utgöra osynliga hinder och ha en diskriminerande effekt på arbetsmarknaden. Samtidigt har vi brist på arbetskraft i Sverige. När du söker jobb borde det vara din kompetens som står i fokus – inte faktorer som inte påverkar din prestationsförmåga. Att bli kallad till en intervju där dina egenskaper och tidigare erfarenheter står i fokus, tillsammans med din personlighet, är din chans att visa vad du går för och din potential. En möjlighet som fler borde få. Alla förtjänar en chans till ett första intryck.

 

Yasmin i rullstol, Alex Shulman sitter i fåtölj

Varför pratar vi om det här nu?

Lernias verksamhet berör stora samhällsfrågor såsom jobb, utbildning och integration. Vi utbildar individer som vill jobba och matchar dem med företagens behov att hitta rätt medarbetare och kompetenser. Vi anser det vara oacceptabelt att det råder arbetskraftsbrist på arbetsmarknaden, samtidigt som arbetssökande diskrimineras på grund av faktorer som inte är kopplade till deras kompetens. Många fler arbetsgivare måste bli modigare och våga utmana sina fördomar.

Vi behöver din uppmärksamhet

Sedan 2015 har vi arbetat med att uppmärksamma diskriminering och osynliga hinder på arbetsmarknaden med kampanjer som Nätverkskollen (2015) och Den nya rikssvenskan (2016). I den här kampanjen har vi använt oss av söta hundvalpar, mattrender och influencers för att fånga uppmärksamhet. För det är först när vi har er uppmärksamhet som vi kan börja prata om problemet.

Dela gärna