Skip to main content

Kompetensbristen i norra Sverige: Vad säger politikerna, företagen och invånarna?

Vi på Lernia kan jobb. Genom bemanning, matchning och utbildning skapar vi nya förutsättningar för människor och företag på den svenska arbetsmarknaden. I slutet av 2022 stod Sverige inför helt nya utmaningar – krig i vårt närområde, elkris och stundande lågkonjunktur. Men också framtidstro och många nya gröna satsningar inom till exempel industrin.

Video
Spela film

För att se våra filmer på lernia.se behöver du godkänna cookies.

Det går även att se filmen på YouTube.

Seminarium: Hur löser vi kompetensbristen i norra Sverige? 

Tusentals människor står utanför arbetsmarknaden och samtidigt skriker de växande hållbara industrierna efter kompetent personal. Vad ska till för att möta kompetensbehovet i norr? Lernia bjöd i slutet av 2022 in till panelsamtal med företrädare från politiken, representanter från de största företagen och professor Micael Dahlen från Handelshögskolan i Stockholm.  

Vi har samlat höjdpunkterna från seminarierna i Luleå och Skellefteå. 

Lernia har undersökt

Vi har tagit reda på hur det förändrade ekonomiska läget har påverkat svenskarnas syn på sin egen ekonomi, arbetsmarknad och konkurrenskraft. Grundat i de stora industrisatsningar som pågår i norra Sverige undersökte vi också om det fanns skillnader mellan olika svenska län. Vi ville också följa upp om svenskarna har blivit mer eller mindre benägna att flytta till en ny ort för jobb, något vi undersökte 2021.

Internationell Rekrytering

Lernia erbjuder dig som företag ett bredare nätverk av kompetens för er fortsatta tillväxtresa. Tillsammans med branschkollegor jobbar vi för att attrahera internationell kompetens till Sverige. Läs mer om vår tjänst Internationell Rekrytering och hur vi kan hjälpa dig med verksamhetens kompetensutmaningar.

Läs mer om våra nyheter och trender