<
Kvinnor I Industrin

Så tycker våra kvinnliga konsulter om att jobba inom industrin

De jobbar på arbetsplatser som ABB och Rönnskär. I yrken som montörer och mekaniker. Alla trivs de på sina arbetsplatser och alla är de kvinnor. Hör mer om vad de tycker om att jobba i en traditionellt mansdominerad bransch.


Anna Melvinger

”Jag brinner för att kvinnor ska få ta mer plats inom industrin”

  • Namn: Anna Melvinger
  • Ålder: 31
  • Yrke: Montör
  • Ort: Västerås
  • Arbetsplats: ABB
Enkät Anna Melvinger

Hur länge har du jobbat i industribranschen?

– Jag började läsa till industritekniker för ett år sedan. Under sommaren började jag jobba på Gnutti Sweden AB, ett medelstort företag inom fordonsindustrin.

Hur hamnade du i industrin?

– Tack vare utbildningen. Jag berättade för min konsultchef att mitt mål var att jobba på ABB och till slut kom jag dit. I dag monterar jag en del av en axel på en robot.

Vad gillar du med jobbet?

– Det jag tycker mest om är mina kollegor, vi har väldigt roligt tillsammans. Sen tycker jag om att jobba med kroppen. Dessutom är det ganska fränt det vi håller på med, monterar robotar som ska ut i hela världen.

Ser du några utmaningar med att vara kvinna i industrin?

– Jag kan bara relatera till mig själv och jag tar verkligen ingen skit. Jag vet att det är ett mansdominerat yrke och kommer man in som tjej är det väldigt viktigt att stå på sig. Jag strävar efter att få fler och bättre lyftverktyg till arbetsplatsen. Det skulle bli mer jämlikt, och även män kan få förslitningsskador i längden, så det skulle gynna alla.

Hur ser du på din framtid i industrin?

– Jag ser min framtid här och mitt mål är att få fast anställning på ABB. Jag brinner för att kvinnor ska få ta mer plats inom industrin.

Gry Bergius

”Männen tycker det är kul att det kommer in fler kvinnor i branschen”

  • Namn: Gry Bergius
  • Ålder: 24
  • Yrke: Montör
  • Ort: Västerås
  • Arbetsplats: ABB Machines
Enkät Gry Bergius

Hur länge har du jobbat i industribranschen?

– Jag började 2014 på AQ Elautomatik och AQ plast.

Hur hamnade du i industrin?

– Jag gick el-automation på gymnasiet och fick praktik på AQ, där jobbade jag som elmontör med montering av elskåp och koppling av skåp. I dag jobbar jag med att bygga vissa komponenter till startmotorer till en viss typ av generator.

Vad gillar du med jobbet?

– Jag är ganska ny på den här arbetsplatsen, men det som motiverar mig är att få lära mig nya saker, nu när allt är nytt är det spännande att komma till jobbet. Dagarna varierar mycket. Många tror att det är samma moment varje dag inom industrin. Så är det inte överallt, speciellt inte om man vill lära sig, då finns det alternativ.

Ser du några utmaningar med att vara kvinna i industrin?

– I början var det en utmaning. Jag har stött på många män som inte varit vana vid att jobba med kvinnor, ibland har det varit lite som en tävling, de har betett sig som att de kan mer. Ibland har det handlat om kön, andra gånger om ålder, att jag inte skulle kunna lika mycket för att jag är yngre. Det gäller att kunna säga ifrån, att kunna ta kritik och ge kritik. I dag är det inte alls så, på den här arbetsplatsen upplever jag att männen tycker det är kul att det kommer in fler kvinnor i branschen och att de är måna om oss.

Hur ser du på din framtid i industrin?

– Jag har alltid funderat på att bli automationstekniker, men då måste jag plugga vidare. Just nu har jag fastnat för montöryrket, men kanske vidareutbildar jag mig längre fram.

Mimmi Lindström

”Jag är ensam tjej på min avdelning och blir väl omhändertagen”

  • Namn: Mimmi Lindström
  • Ålder: 30
  • Yrke: Mekaniker
  • Ort: Skellefteå
  • Arbetsplats: Rönnskär i Skelleftehamn
Enkat Mimmi Lindstrom

Hur länge har du jobbat i industribranschen?

– Ett år.

Hur kom det sig att du började jobba i industrin?

– Jag har alltid haft ett intresse för att meka, sen gick jag industriteknik på Lernia. I samband med det blev jag erbjuden jobbet.

Vad gillar du med jobbet?

– Jag gillar att det är så varierande, att man får tänka själv och vara kreativ. Ibland blir det för trångt om man ska byta ut någon växellåda, den nya kanske har andra mått, då måste man hitta på en lösning.

Ser du några utmaningar med att vara kvinna i industrin?

– Jag gör faktiskt inte det. Jag är ensam tjej på min avdelning och när jag började här blev jag väldigt väl omhändertagen. Innan jag började fick jag höra att det kan vara en hård jargong, men det har jag inte upplevt. Kanske kan det vara så att folk har fördomar, att man som tjej inte ska orka med yrket, men när de lär känna en och ser att man kan, då är det inte några problem.

Hur ser du på din framtid i industrin?

– Jag trivs jättebra där jag är nu, jag hamnade verkligen rätt. Just nu är mitt mål att stanna och utvecklas på den här avdelningen.

Därför behövs fler kvinnor i industrin

Det blir fler och fler kvinnor i industrin, men det finns fortfarande en stor underrepresentation. För att ändra på detta krävs bland annat fler kvinnliga förebilder. Det menar Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Läs artikeln med Marie