Föräldraledighet är en bra anledning att hyra in en bemanningskonsult

5 tecken på att det är dags att ta in en bemanningskonsult

Brutna ben, föräldraledighet och arbetstoppar. Det finns mycket som kan hända på en arbetsplats som gör att det är läge att ta in en konsult. Therese Murdock, platschef på Lernia Gävle, ger dig 5 situationer som du lätt kan rädda med bemanning.

1. Kollegan bröt benet

Vissa tider på året är svårare än andra. Många är medvetna om att februari medför mycket vab och sjukskrivningar. Men sjukdomsfall kan komma plötsligt och när som helst.

– När din anställda som jobbar som truckförare ramlar i skidbacken och bryter benet står du med en oplanerad längre sjukfrånvaro som kan vara svår att täcka upp med befintlig personal. Då kan det vara bra att använda bemanningsföretag. Bemanningsföretag har stora nätverk och många kontaktytor för att hitta kompetens. Just truckförare finns ofta startklara och kan snabbt vara på plats. Det minimerar glappet och du slipper tapp i produktionen.

2. Wohoo, storordern ramlade in!

Det firas med smörgåstårta i fabriken, för rekordordern på stålbalkar har trillat in. Men stororder innebär också arbetstoppar för hela eller delar av produktionen.

– När du får in en order utöver det vanliga går det åt mycket personal. Kanske löser ni det genom att gå upp i skift och jobba fler timmar. Men det kanske inte finns medarbetare nog för att täcka alla pass, då kan din bemanningspartner kliva in och stötta upp med de tjänster som behövs. Du vill inte riskera att inte kunna leverera eller behöva tacka nej på grund av att du inte har tillräckligt med personal

3. Dags för Babblarna

När din medarbetare deklarerar att det är dags för Babblarna, sömnlösa nätter och blöjbyten är det du som måste täcka upp frånvaron. Planerad ledighet som föräldraledighet eller ledighet för studier har fördelen att du har lite tid på dig att lösa situationen – men det är viktigt att det blir rätt person.

 – Det är dyrt att rekrytera och ännu dyrare med en felrekrytering. Det är därför oerhört viktigt att det blir rätt person när det är ett längre vikariat. Bemanningsbolag är experter på att hitta rätt person till rätt plats och jobbar med detta dagligen. Om du anlitar bemanningsföretag har du dessutom hela tiden en garanti, fungerar inte personen så byter vi snabbt ut mot en ny. Det här är också ett bra tillfälle att testa kompetens som du senare kan plocka över i det egna bolaget.

4. Medarbetarna går på knäna

Underbemanning kan ofta komma smygande. Du tänker att det bara är en kortare period, kanske två veckor, som läget kommer att vara intensivt.  Ni kan säkert lösa det med skiftarbete och genom att medarbetarna börjar jobba övertidstimmar här och där.

– De där två veckorna blir gärna till två månader och så fortsätter det. Vi vet sedan länge att underbemanning ger ökade sjukskrivningstal och det blir en ond spiral. Ta i stället in rätt bemanning, täck upp med konsulter de veckor som behövs.  

5. Sommarens soliga dagar

I semestertider är det många företag som brottas med att täcka luckorna när ordinarie medarbetare checkar ut för att flugfiska, åka på veteransbilsträff eller grilla nyskördad sparris på landet. Det kan vara tufft att på egen hand hitta kandidater för alla positioner som ska fyllas.

– Här finns en god möjlighet att med hjälp av bemanningsföretag prova personal under sommaren. Bemanningsföretaget tar fullt ansvar för arbetsgivarbiten; håller i kontakter, arbetskläder, löner med mera. Sedan kan du välja om du vill fortsätta att hyra in några av konsulterna efter sommaren, eller om du till och med vill direktrekrytera någon.

Therese Murdock, platschef i Gävle.

Behöver du hjälp att hitta personal?

Vi är ett auktoriserat bemanningsföretag och hjälper dig med bemanning och rekrytering på den nivå du behöver.