Skip to main content

3 exempel på hur robotar tar över jobben

Industrirobotar har vi länge sett inom till exempel bilindustrin. Men nu kommer allt fler exempel på hur humanoider – människoliknande robotar – används inom olika branscher.

Byggarbetaren

På byggarbetsplatsen kan människor och robotar snart arbeta sida vid sida. Humanoiden HRP-5P kan lyfta och montera väggskivor och är redo att kliva in i byggbranschen. Det är ett japanskt forskningsinstitut som har utvecklat roboten som ska kunna hjälpa till med byggnadsarbete. Den 182 centimeter höga och 101 kilo tunga roboten finns än så länge bara som prototyp, men i framtiden är det inte omöjligt att vi faktiskt ser humanoidrobotar i byggsektorn.

Behöver ni hyra in personal?

Se våra bemanningstjänster

Kundservice

Om några år är det inte säkert att det står en människa i receptionen eller kundtjänsten. Japanska Hitachi har utvecklat roboten EMIEW3 som ska kunna hjälpa kunder i bland annat butik och kundtjänst. Roboten, som är stor som ett barn, kan prata med människor, svara på frågor och även översätta från olika språk. Den kan visa vägen till vissa platser och rör sig i samma takt som människor går.

Nyhetsankaret

Journalister och nyhetsankare kanske snart är ett minne blott. I alla fall i mänsklig skepnad. Den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua News Agency är först med att sända live – med en AI-robot i rutan. ”The English AI Anchor” som han kallas lär sig själv genom att studera live-videor och han läser felfritt upp nyheter på webben och i sociala medier. Än så länge är han dock ödmjuk och sa vid sin debut på World Internet Conference: ”Innan vi går vill jag sända en tanke till alla journalister över hela landet. Som ett AI-ankare under utveckling vet jag att det finns mycket för mig att förbättra.”

>> Läs mer om hur Lernia kan hjälpa ditt företag med bemanningslösningar på vägen mot automatisering

Behöver du hjälp att hitta personal?

Vi är ett auktoriserat bemanningsföretag och hjälper dig med bemanning och rekrytering på den nivå du behöver.