Skip to main content

Här är framtidsyrkena – jobben du i dag inte kan föreställa dig

Tekniken gör enorma landvinningar och många jobb hotas när datorer och artificiell intelligens, AI, blir allt smartare. Men vi kommer också att se helt nya tjänster utvecklas. Framtidsforskaren Peter Siljerud guidar oss in i den nya tidens arbete.

– Om vi tittar framåt är det svårt att blunda för den tekniska utvecklingen, tekniken brakar rakt in i våra existerande system och bryter ner dem. Vi tycker det är obehagligt, men vi måste förhålla oss till det, säger han.

Internetljusdesigner och släktrekonstruktör

Peter Siljerud tror att vi inom en överblickbar framtid kommer att se en rad helt nya yrken dyka upp på arbetsmarknaden. Internetljusdesigner, som skapar internetuppkoppling direkt via ljuset i lamporna du har hemma, är ett exempel.


– Vi kommer också att se släktrekonstruktörer, alltså personer som jobbar med att skapa avatarer av döda personer, där tekniken imiterar personens sätt att prata, skämta och vara, sådana appar ser vi redan i Japan.

Distanskirurg – som utför kirurgi på distans med operationsrobotar – och vakuumtunnelingenjör är andra nya kategorier.


– En vakuumtunnelingenjör utvecklar kapslar som åker i vakuumrör, det här blir nästa generations transport. Då kan du åka från Stockholm till Helsingfors på 40 minuter, säger Peter Siljerud.

Från automatiserat jordbruk till virtuella modeller

Tidigare i historien har vi sett jordbruk och industri effektiviseras när stora delar som förr sköttes med mankraft automatiserats.

– Nu ser vi mer tjänsteorienterade jobb; kontorsjobb och administrativa göromål ersättas av datorer.

Peter Siljerud menar ändå att det inte alltid är de jobb vi föreställer oss ska försvinna som faktiskt är de som fasas ut först.

– Det är inte bara Excelarksjobben som försvinner. Det kan lika gärna vara fotomodellerna som ryker. Nu finns mjukvaran Looklet med virtuella modeller som bland annat H&M använder, där väljer man hudfärg, armar, ben och fotograferar sen bara kläderna.

Extrapersonal vid arbetstoppar?

Se våra bemanningstjänster

Saknar inte tidigare förlorade jobb

Han är dock inte så orolig över förändringarna som kommer att ske och jämför med hur vi historiskt har reagerat.

– För alla som varit och bowlat är det en självklarhet att käglorna som rasat automatiskt reses upp så att nästa spelare kan slå sitt slag. Före 1950, när kägelresningsmaskiner infördes, var det en person som hade i uppgift att ställa upp käglorna efter varje slag, jag tror inte att det är någon som saknar det jobbet i dag, säger Peter Siljerud.

2047 – ett år att ha i minnet

Även om mänskligheten tidigare har genomgått förändringar i historien och sett jobb komma och gå vill han ändå poängtera att vi står inför stora utmaningar.

– Ha i åtanke att tekniken blir bättre och bättre, men människan är likadan som hon alltid varit. Framför allt AI gör väldigt snabba landvinningar. Vid en konferens med ledande AI-forskare nyligen var de flesta överens om att datorer kommer att vara på samma intellektuella nivå som människor 2047.

5 yrken som snart är ett minne blott

  1. Taxichaufförer – i och med självkörande bilar.
  2. Passkontrollanter och boardingpersonal – arbetet kommer att bli mer automatiskt med ansiktsigenkänning.
  3. Aktiemäklare – datorer och algoritmer kommer att sköta detta.
  4. Hotellreceptionist – det blir mer och mer självincheckning.
  5. Tolkar – det finns redan lösningar för att göra om text till tal, även programmen för översättning mellan språk blir allt bättre.

Behöver du hjälp att hitta personal?

Vi är ett auktoriserat bemanningsföretag och hjälper dig med bemanning och rekrytering på den nivå du behöver.

Läs mer om våra nyheter och trender