Skip to main content

Så blir rekryteringsprocessen smidigare

Gör grundjobbet noga innan du drar igång rekryteringen – det spar både tid och pengar. Lernias rekryteringsexpert tipsar om frågorna du ska börja med att ställa dig själv.

När beslutet att anställa en ny medarbetare är fattat kan det kännas frestande att snabbt plocka upp luren och bolla över frågan till den egna HR-avdelningen eller en extern rekryteringskonsult. Men även om de ofta löser ditt behov på ett professionellt sätt, finns det många vinster med att först göra en egen analys av rekryteringsbehovet.

 

– Om du som rekryterande chef tar dig tid att förbereda dig innan du tar kontakt med rekryteraren blir det lättare att komma i mål snabbt och få till rätt matchning i slutändan, säger Maria Widerberg, projektledare inom HR på Lernia.

 

– Jag vet att det ofta brinner i knutarna och att den du vill anställa helst skulle vara på plats redan igår, men genom att ta dig tid för eftertanke redan i början vinner du mycket.

Behöver ni hyra in personal?

Se våra bemanningstjänster

5 frågor att besvara innan du kontaktar rekryteraren

1. Behovsinventera

För att lyckas med rekryteringen är det viktigt att du först och främst bestämmer dig för vad du vill ha. Vilka behov ska personen du vill anställa uppfylla för att lyckas med jobbet? Fundera på vad personen ska göra framöver, tänk långsiktigt och strategiskt. Ju tydligare du är med vilka kvalifikationer som efterfrågas, desto mer effektiv blir selekteringen av kandidaterna senare. Inom offentlig sektor är det dessutom extra viktigt att vara tydlig med skall-krav, för att inte riskera problem med rättsliga processer i efterhand.

2. Tidsplan

När behöver den nya personen vara på plats? Se till att alla inblandande som behöver vara med i rekryteringsarbetet kommer överens om en tidsplan. Avsätt tid för intervjuer och var tillgänglig under rekryteringsprocessens gång för snabbast och smidigast resultat. Kandidater är färskvara och en snabb och professionell process ger också företaget ett gott rykte, även hos de som i slutändan inte blir anställda.

3. Arbetsgruppen

Hur ser din arbetsgrupp ut? Vilken kompetens, erfarenhet, utbildning, attityd och personliga egenskaper behöver kompletteras för att arbetsgruppen ska bli optimal? Tänk mångfaldsperspektiv som kommer att gynna både gruppen och verksamheten.

4. Nätverk

Finns personen du söker redan internt i organisationen eller inom ditt nätverk, redo att ta nästa steg i sin karriär? Använd ditt och företagets nätverk för att hitta bäst lämpade kandidat. Det kan spara tid och resurser i rekryteringen.

5. Annonsering

Hur når du ut med budskapet på bästa sätt och skapar en attraktiv annons? I vilka sammanhang vill du synas för att nå rätt målgrupp? Vilka kanaler kan du använda? Tänk gärna utanför ramarna. Börja även skissa på vad du kan berätta om er organisation som både ger en säljande och ärlig bild av vad kandidaten kan förvänta sig.

Vårt rekryteringserbjudande

Så kan Lernia hjälpa ditt företag med rekryteringslösningar nu och i framtiden

Läs mer om våra nyheter och trender