Skip to main content

Tarkett


Varje sommar tar Tarkett in ca 200 sommarvikarier för att täcka upp för semestern. För att avlasta HR bestämde sig Tarkett för att ta in ett bemanningsbolag som hanterade rekryteringen av sommarpersonal. Ett beslut som de sedan stått kvar vid.

Historiskt sett har Tarkett skött all sommarrekrytering i egen regi. Och visst har det fungerat bra, men att rekrytera cirka 200 sommarvikarier under en intensiv period kan bli en stor belastning på HR-avdelningen som sköter rekryteringarna. För att avlasta HR-avdelningen valde Tarkett till slut att lägga ut uppdraget på ett bemanningsbolag – och valet föll på Lernia. 

– Första året som vi bestämde oss för att lägga ut sommarbemanningen var vi fundersamma över hur ett externt bolag skulle klara av att hitta rätt kompetenser. Vi valde Lernia som samarbetspartner eftersom vi hade ett pågående samarbete gällande vanlig bemanning som vi tyckte fungerade riktigt bra. Jag upplever att Lernias konsultchef har hög kompetens och har skaffat sig bra kännedom om vår verksamhet. Det har gjort det smidigt att samarbeta med dem. Vi ställer höga krav på vilka resurser vi behöver och Lernia har både förstått och kunnat möta detta, säger Cecilia Malmgren, HR business partner på Tarkett.

"Vi valde Lernia som samarbetspartner eftersom vi hade ett pågående samarbete gällande vanlig bemanning som vi tyckte fungerade riktigt bra."

 

Ett bra sätt att hitta personal för hela året

– Det är inte ovanligt att vi behåller duktiga sommarvikarier efter att semestrarna är över. Personalen som hyrs in blir anställd hos Lernia och fortsätter som konsulter i Lernias regi även till hösten. Det är ett bra sätt för både oss och Lernia att hitta kompetens för hela året.

Tips när du tar in ett bemanningsbolag

– Mitt tips till arbetsgivare som ska ta in ett bemanningsföretag för första gången är att ta fram en behovsmatris gällande antalet resurser ni behöver samt kravkompetens på dessa. Sedan kan jag rekommendera att sätta upp en process tillsammans med bemanningsbolaget där ni kommer överens om hur förloppet för rekryteringen ska flyta på så smidigt som möjligt. Det kan vara allt från en tydlig uppdelning över vem som ska göra vad mellan er och bemanningsbolaget till när ni ska ha avstämningar.

– Ansvarsfördelningen kan till exempel handla om vem som ansvarar för introduktionen och säkerhetsutbildningar för kandidaterna, eller vem som ska ansvara för att kandidaterna är drogtestade innan de börjar. Ju tydligare avstämningspunkter och ansvarsfördelning ni har - desto smidigare kommer processen att bli.

 

Cecilia Malmgren är HR Business Partner på Tarkett.
Cecilia Malmgren är HR Business Partner på Tarkett.
På fabriken i Ronneby tar man in runt 200 konsulter till sommaren.
På fabriken i Ronneby tar man in runt 200 konsulter till sommaren.

Har du säkrat din sommarbemanning?

Lernia hjälper dig med sommarbemanningen.

Allt om sommarbemanning

Var du ute i sista sekund med sommarbemanningen i fjol? Att där och då få tag i rätt medarbetare är ofta dyrt och svårt. Låt oss göra jobbet i år – det är det vi gör bäst.

Ett företag - alla kompetenslösningar


10 000

uthyrda konsulter

15 000

deltagare

1 100

kunder