Karriärväxling


Den här informationen är för att stötta dig som har en omställningscoach på Lernia. Här ger vi dig tips på webbsidor, information om lika branscher och råd om att söka jobb.

Omställning via TSL

Trygghetsfonden TSL finansierar omställningsprogrammet som ska underlätta för uppsagda arbetare att hitta nytt jobb. Den här sidan finns för dig som har coach inom omställning på Lernia.

Vi ger dig tips om:

Att hitta ett nytt jobb kan vara en utmaning, där det allra svåraste kan vara att komma med ett svar på frågeställningen: ”vad vill jag göra i mitt nästa jobb?”

Ofta underskattar vi den stora tidsåtgång som krävs för att planera och strukturera sitt sätt att hitta ett jobb. När intresset för en eller flera tjänster har hittats är det dags att förbereda ansökningshandlingarna. Rikta ansökan då ansökan till varje utannonserad tjänst.

Steg ett i jobbsökande är att skapat ett CV och ta fram ett fotografi på dig. Här kommer tips på hur du efter det kan effektivisera ditt jobbsökande.

Söka jobb

5 punkter på insatser för att förenkla ditt arbetssökande

LinkedIn

Se Linkedin som din självklara app i telefonen, din kanal mot framtida kontakter, rekryterare och arbetsgivare. Om du aktivt jobbar fram en bra och innehållsrik Linkedinprofil kommer företag och rekryterare lättare kunna hitta dig.

Varje sekund får det sociala yrkesnätverket LinkedIn 2 nya användare. Idag har LinkedIn över 500 miljoner användare och över två miljoner medlemmar i Sverige. Syns du inte så finns du inte- Men hur skapar man en bra LinkedIn-profil och hur utnyttjar man den på bästa sätt? Ta hjälp av din coach för att optimera din profil och gör dig sökbar hos arbetsgivare och rekryterare.

Hitta sajter som skickar matchningsmejl med tjänster som passar dig

Det finns mängder med hemsidor och annonssajter som erbjuder matchningsmejl, d.v.s. regelbundna mejl med tjänster och roller som är anpassade efter din profil. Det kan underlätta ditt jobbsökande enormt!

Se upp för att anmäla dig till alldeles för många mejlutskick. Försök hitta bolag som är specialiserade på tjänster inom ditt yrkesområde. Det kan kräva att du behöver gräva utanför de traditionella annonseringssidorna du använder. Men den tiden du lägger kommer ge dig bättre resultat.

Läs mer om sajter som publicerar jobbannonser.

Schemalägg ditt sökande

Boka in en tid i kalendern då du ska söka jobb. Det gör att du lättare kan planera ditt sökande. Då kan du hålla koll på när ansökningstiden för olika tjänster går ut. Du kan säkerställa att du gör fullständiga ansökningar vid ett och samma tillfälle. 

Gå igenom ditt personliga brevet en gång till

Tänk om gällande ditt personliga brev. I ditt CV ger du en bild av din karriärshistoria. I det personliga brevet kan du motivera varför du i fråga är lämplig för den utannonserade tjänsten. Så undvik att repetera ditt CV i det personliga brevet.

Uppföljning av ansökan

Du kommer få en betydligt närmare och bättre kontakt med rekryteringsföretag eller företag som anställer om du är noga med att följa upp dina ansökningar. Detta kan ske via sms till rekryteringskonsulten, samtal till anställande chef eller ett enkelt mail.

Sök färre tjänster som du är intresserad av och se till att följa upp dem. Det istället för att planlöst skicka iväg mängder av ansökningar som du aldrig följer upp.

Vill du ha fler tips? Här kan du läsa fler tips om att söka jobb https://www.lernia.se/jobb/sa-soker-du-jobb/

Du är även välkommen att ringa din coach på Lernia för råd!

Sajter som publicerar jobbannonser

Vi vill tipsa dig om de vanligaste sajterna som är bra att övervaka då du söker jobb. Kom ihåg att det kommer in olika jobbannonser flera gånger om dagen. Välj ut de sidor som är bäst för dig.

www.arbetsförmedlingen.se

Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av arbeten. Att sammanföra arbetsgivare med arbetssökande är den viktigaste uppgiften. Af finns där behoven finns, d v s i hela landet. Alla tjänster är avgiftsfria.

se.indeed.com

På se.indeed.com kan du publicera ditt CV.

https://jobb.blocket.se/

På Blocket Jobb hittar du ett stort och brett utbud av tusentals jobb och populära företag.

CareerBuilder.se

CareerBuilder.se är ett dotterbolag till CareerBuilder.com, som är den ledande aktören inom onlinerekrytering i USA. CareerBuilder ägs till viss del av Microsoft vilket innebär att man t ex ansvarar för karriärdelen på MSN. 

Careerjet.se

Careerjet är en sökmotor för jobb. Sökmotorn omfattar över 90 länder, med separat gränssnitt som är översatt till 28 språk.

Jobbsafari

Jobbsafari är en av Sveriges största jobbtjänster med över 60 000 platsannonser dagligen. Jobbsafari erbjuder arbetssökanden en översikt över lediga jobb som annonseras på Internet i Sverige. 

metrojobb.se

På metrojobb.se ska man som kandidat alltid kunna finna intressanta jobbannonser samt artiklar om karriär och arbetsmarknad. Både metrojobb.se och användarna finns i storstäderna och det gör även de tusentals jobb som erbjuds varje dag.

monster.se

Monster är en global leverantör med ett komplett utbud av tjänster för arbetssökande, karriärutveckling, rekrytering och talent management. Hos Monster kan du även ladda ner appar till mobilen och surfplattan.

netjobs.com

NetJobs har följande nischade jobbsajter:
Ekonomijobb.se – Ekonomi och administration
Förskolejobb.se – Förskola och fritids
Hälsojobb.se – Vård och hälsa
ITJobb.se – Data och IT
Juridikjobb.se – Juridik
Karriärguiden.se – Lediga jobb i Sverige i din bransch
Ledningsjobb.se – Chef, ledning och management
Miljöjobb.se – Natur och miljö
Pedagogjobb.se – Pedagogik och utbildning
Säljjobb.se – Försäljning
Teknikjobb.se – Teknik, ingenjör och bygg

offentligajobb.se

Offentliga Jobb är Sveriges största sökmotor för lediga jobb inom den offentliga sektorn. Deras mål är att samla samtliga lediga jobb inom offentlig sektor i en gemensam annonsportal.

stepstone.se

StepStone är sajten där chefer och specialister hittar sitt nya jobb. 

uptrail.com

Uptrail erbjuder en digital rekryteringstjänst där företag kommer i kontakt med talanger inom IT/Tech, Ingenjör, UX/Design, Marknadsföring och Sälj.

webbjobb.io

Webbjobb.io samlar teknik- internet- och programmeringsrelaterade webbjobb.

 

Att utbilda sig

För dig som vill utbilda dig

Här nedan följer lite olika sajter för att hitta utbildningar:

antagning.se

Här visas antagning till universitet och högskolor.

yrkeshogskolan.se

För dig som vill ha en högre utbildning som är eftergymnasial och vill stärka dina kunskaper inom ditt yrke eller växla yrke.

För mer information om vilka utbildningar Lernia har se https://www.lernia.se/utbildning/yrkeshogskoleutbildning/

studera.nu

Studera.nu är en samlingssida för flera olika utbildningar.

folkhogskola.nu

Folkhögskola vänder sig till vuxna och är öppen för alla. Här är alla 155 folkhögskolor samlade.

utbildning.se

En samlingssida för utbildningar och korta kurser.

www.studentum.se

En sida som samlar utbildningar i Sverige.

Byta yrke

Vill du byta yrke? Här ger SACO tips om vad du ska tänka på https://www.saco.se/studieval/

Arbetsförmedlingen listar också olika yrken och vilken framtidsutsikt de har https://arbetsformedlingen.se/for-arbetssokande/yrken-och-studier/hitta-yrken/

För egenföretagare

Branschorganisationer 

Vill du ha kontakt med en branschorganisation? Här hittar du som är egenföretagare eller tänker bli egen företagare branschorganisationer och liknande.

För dig som är företagare eller skall bli egen företagare kan branschorganisationer och liknande ofta erbjuda tjänster och information kopplat till din bransch. Det kan till exempel vara rådgivning i juridik och andra frågor som bland annat vilka standarder för varor och tjänster som är viktiga att följa i just din bransch. För närmare information, kontakta den enskilda organisationen för att få veta vad just de kan erbjuda.

Se branschorganisationer i bokstavsordning på tillvaxtverket.se

Se branschorganisationer efter verksamhetsområde på tillvaxtverket.se

 

Ett företag - alla kompetenslösningar


10 800

uthyrda konsulter

34 400

utbildade personer

1 500

samarbeten med företag

Dela gärna